Podignuta optužnica protiv ministrice odbrane Marine Pendeš

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, ekonomski kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Marine Pendeš, ministrice odbrane BiH, državljanke BiH i R Hrvatske.

Optužena se tereti za nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave u vrijeme dok je obnašala dužnost zamjenice ministra obrane BiH.

Također, optužena se tereti da je u svojstvu službene osobe i imenovane dužnosnice u institucijama izvršne vlasti, obnašajući dužnost zamjenice ministra obrane BiH, omogućila da se savjetniku u njenom kabinetu Ivi Miri Joviću isplaćuju pripadajuće plaće i naknade iako nije redovito dolazio na posao niti bio prisutan na radnom mjestu.

Kako bi se to prikrilo, u optužnici se navodi da je optužena izdala naloge svojoj sekretarici, o vođenju navodnog prisustva navedenog savjetnika na poslu, a provjerama je utvrđeno da navedeni nije redovito dolazio na posao, a ostvarivao je plaće i naknade.

Na taj način, država je oštećena za iznos od oko 17 000 KM koliko je navedenom isplaćeno na ime angažmana u svojstvu savjetnika, te mu je na taj način pribavljena nezakonita imovinska korist, a država oštećena za navedeni iznos.

Optužena se tereti da je počinila kazneno djelo nesavjesnog rada u službi iz članka 224. i krivotvorenja službene isprave iz članka 226. KZ BiH.

Tužiteljstvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem 8 svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priloženo oko 70 dokaznih materijala.

Optužnica će sa dokaznim materijalom, biti proslijeđena Sudu BiH.

(RTV7/MOJPortal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.