Merkel: Evropljani i međunarodni kreditori imaju odgovornost da spase Grčku

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da podržava početak pregovora u vezi sa pružanjem pomoći Grčkoj koja se suočava sa dubokim ekonomskim i finansijskim problemima, prenosi agencija Anadolija.

“Ako ne isprobamo taj način, bilo bi to nemarno i neodgovorno s naše strane”, rekla je Merkel.

Merkel je u njemačkom saveznom parlamentu na zasjedanju o Grčkoj kazala da je njemačka vlada donijela odluku da zajedno sa Grčkom pokuša pronaći rješenje za grčku krizu. Istakla je da su prednosti pružanja pomoći vlastima u Atini veće od mogućih nedostataka.

Objasnila je također da Evropljani i međunarodni kreditori imaju odgovornost da spase Grčku jer bi se u suprotnom, kako je rekla, mogao desiti haos. Na kraju je poručila da je pomoć koju će Njemačka pružiti Grčkoj bitna za sve strane, a ne samo za Grke.

“To radimo, ne samo za ljude u Grčkoj nego i za ljude u Njemačkoj”, kazala je njemačka kancelarka.

Očekuje se da će danas u njemačkom parlamentu biti odobren početak pregovora u vezi sa pružanjem pomoći Grčkoj.

Grčki parlament jučer je odobrio prijedlog zakona o oštrim mjerama i ekonomskim reformama glasanjem koje je duboko podijelilo vladajuću koaliciju. Navedene mjere predložio je grčki premijer Alexis Tsipras u cilju zadovoljenja međunarodnih kreditora te osiguranja trogodišnjeg paketa pomoći Grčkoj u iznosu od 85 milijardi eura (93 milijarde američkih dolara). Nove mjere naišle su na nezadovoljstvo građana Grčke koji su to ispoljili na ulicama Atine.

Evropski plan reformi u parlamentu je prihvaćen sa 229 glasova “za” i 64 “protiv”. Među onima koji su nisu dali svoj pristanak na pooštrene mjere štednje su i predsjedavajući parlamenta Zoi Konstantopoulou te bivši ministar finansija Yanis Varoufakis.

Grčka, koja već kasni u isplati Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) oko dvije milijarde eura, do 20. jula mora Evropskoj centralnoj banci (EBC) platiti 4,2 milijarde eura.

Grčka vlada je nakon maratonskih pregovora postigla dogovor s eurozonom o uvjetovanim reformama za nastavak finansijske pomoći.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*