Reis Kavazović predvodio bajram-namaz u Begovoj džamiji: Pružimo priliku mladima da kreiraju svoju budućnost

Centralna svečanost povodom nastupanja Ramazanskog bajrama u organizaciji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u prisustvu velikog broja vjernika, održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, prenosi Anadolu Agency.

Bajram-namaz je predvodio i bajramsku hutbu i poruku uputio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, koji je poručio da su muslimani zajednica obavezana na dobra djela, uvijek i svugdje, i na hrabro suprotstavljanje zlu, ma gdje se s njim suočili.

„Ova zajednica muslimana podigla se iz očaja potlačenih, islam nam je vratio dostojanstvo i učinio nas jednakim pred Bogom i zakonom, naučio nas putu boljeg ostvarenja društva, društva jednakih prilika za sve… Mnogo je krvi proliveno i žrtava podneseno dok smo to postigli. Za ovu zajednicu valja se boriti i istrajavati u toj oborbi, čuvajući je od uzurpatora sa bilo kojeg mjesta. I danas se sjećamo šehida Bedra i Uhuda, Bosne, Srebrenice i Prijedora koji su pali da bi se putovanje nastavilo i da bismo živjeli slobodno u svojoj vjeri. Neka sjećanje na njih bude trajna inspiracija kako bismo došli do cilja do kojeg se ne može bez iskrene vjere doći“, kazao je reis Kavazović.

– Potrebni su nam pregaoci –

On je poručio kako su društvu „potrebni pregaoci koji će buditi nadu i nositi potencijal dobra“.

„Potrebni su nam uzori, dobri i uspješni muškarci i žene na koje se možemo ugledati, na čije iskustvo i znanje se možemo ugledati“, kazao je Kavazović.

U bajramskoj hutbi reis Islamske zajednice u BiH osvrnuo se i na pojavu dehumanizacije pojedinih muslimanskih društava u posljednje vrijeme, rekavši kako treba biti na strani onih koji kažu kako je najveća borba učiniti ljude sretnim, dati im nadu i napraviti društvo dobrih prilika za sve ljude.

„Tu je potrebna požrtvovanost i odricanje, to je veliki izazov za sve, da krenemo u pravcu izgradnje našeg društva“, poručio je Kavazović.

Reis je potom podsjetio da su porodica, roditelji i djeca, na vrhu ljestvice i kako briga o njima ne smije biti gurnuta u stranu.

„Danas posebno istaknimo izvršavanje obaveza prema onima prema kojima smo odgovorni, od porodice do države. Govorimo o reformama kao da su potrebne nekom drugom, a ne nama. Nema sumnje da to nije moguće bez zajedničkog truda i žrtava svih, ali teret mora biti raspoređen prema sposobnostima svakog člana društva da ga ponese… Najbolje održavanje kuće je ono koje je konstantno. Apeliram na snažniji iskorak prema reformama koje će donijeti mogućnost mladima da kreiraju svoju budućnost… Moramo se početi kretati, jer kretanje relaksira i oslobađa od stresa“, zaključio je reis.

– Budimo uz slabe, zaštitimo nejač, sklapajmo prijateljstva –

Podsjetio je da je sutra, drugog dana Ramazanskgo bajrama, u BiH Dan šehida i pozvao na posjetu njihovim domovima i u zajedničkoj dovi na prisjećanje na njihovu veliku žrtvu.

„Budimo uz ljude u nevolji, slabe, siromašne i bolesne. Zaštitimo nejač, pružimo priliku mladima, sklapajmo prijateljstva, zalažimo se za istinu, izbjegavajmo svađe i prepirke u onome u čemu nema koristi a šteta je velika, sklapajmo veze među ljudima i narodima…”, poruke su koje je uputio reis Kavazović.

Potom je kazao kako moli Boga „da nas učini snažnim da se suprotsvimo svakom zlu“ i da „nam da mudrost da živimo u slozi sa svojim komšijama“.

Na kraju je čestitao Bajram riječima: Bajram Šerif Mubarek Olsun.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.