Oprez: Na snazi crveni meteoalarm

Zbog visokih temperatura, za veći dio Bosne i Hercegovine izdano je crveno upozorenje. Upozorenje se odnosi na vremenski interval od 18. do 19. jula.

Na sjeveru i jugu naše zemlje, temperature će danas biti do 40 stepeni, a sutra i koji stepen više.

Crveni meteoalarm na snazi je za regije Banja Luka, Prijedor, Foča, Višegrad, Mostar, Tuzla, Bihać i Sarajevo. Za regije Trebinje i Livno izdano je narandžasto upozorenje.

Od građana se očekuje spremnost na vanredne mjere.

Crveni meteoalarm objavljen je za naredne dane i u većini zemalja regije.

U našoj zemlji danas će preovladavati sunčano i vrlo vruće vrijeme.

Poslijepodne i prema večernjim satima, umjeren razvoj oblačnosti u Bosni će uvjetovati kratkotrajne lokalne pljuskove. Vjetar će biti slab do umjerene jačine, istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura kretat će se od 33 do 40 stepeni.

U Sarajevu će biti sunčano vrijeme. Poslijepodne, uz umjeren razvoj oblačnosti moguć je kratkotrajni pljusak. Najviša dnevna temperatura iznosit će oko 37 stepeni.

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo vedro.

Temperature zraka u 8.00 sati: Bjelašnica i Kupres 18 stepeni, Bugojno 19, Ivan-sedlo i Jajce 20, Bihać, Sanski Most i Sarajevo 21, Livno 22, Tuzla 23, Zenica 24, Neum 26, Gradačac 27 i Mostar 28 stepeni.

Atmosferski pritisak  je u Sarajevu iznosio 947 milibara, za tri  milibara je viši od normalnog i sporo raste.

Biometeorološka prognoza

Prijepodnevni sati će  biti ugodniji, dok su u drugom dijelu dana moguće reakcije na vrijeme u vidu iscrpljenosti, nervoze i dekoncentracije.

Hronični bolesnici trebaju maksimalno reducirati aktivnosti. Vrijednosti UV indeksa će biti visoke, zbog čega je neophodno izbjegavati duže boravke na suncu.

U noći, mogući su problemi sa snom, usljed visokih temperatura i manjka svježine, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*