Grčka: Bukti 79 požara, kritično kod Atine

Potpomognut vjetrom i visokim temperaturama, požar pustoši šume oko Atine, glavnog grada Grčke. Deseci vatrogasaca bore se s vatrom uz pomoć deset vatrogasnih kola. Zasad nema dojava o povrijeđenima.

Istovremeno, šumski požari divljaju i na Peloponezu, zbog čega su neki stanovnici morali napustiti svoje domove. Vjeruje se kako su neki požari i podmetnuti. Grčke vlasti zatražile su pomoć vojske i avijacije, kao i Evropskog centra za brzi odgovor.

Požar na šumovitom obodu centra Atine je u tri naselja stigao do stambenih višespratnica čiji su stanari evakuisani, kao i jedan dom za djecu bez roditeljskog staranja i jedan manastir.

Sada se razgorijeva i treći požar, na ostrvu Skiros.

Poslije neprekidne intervencije vatrogasne službe uz pomoć aviona i helikoptera, smiruju se i požari kod Malakase, sjeverno od Atine, kao i kod Korinta.

Šuma i nisko rastinje gore na 79 mjesta, ponegdje uz naselja, a jak vjetar ih širi i razgorijeva one koji su bili djelimično ugašeni.

Na jugu Peloponeza i na ostrvu Kitiri zbog požara od jučer nema struje, a jedno naselje nema ni vode jer su izgorjele pumpe.

U gradiću Neapolisu, na Peloponezu i u susjednim selima izgorjele su desetine kuća, a jedan žitelj je tokom požara umro od srčanog napada.

Iako popis štete još nije obavljen, procjenjuje se da je ona ogromna u voćarstvu, maslinarstvu i stočarstvu ionako siromašnog juga Peloponeza.

U jednoj park-šumi na obodu urbanog dijela Atine, uhapšeni su jedan Grk i jedan Bugarin, zbog izazivanja požara iz nehata. Obojica su pčelari i palili su travu oko košnica, a vatra je brzo zahvatila šumu.

Treći pčelar, Grk, iz istog razloga je uhapšen kod sela Egio, na sjeveru Peloponeza.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.