Novi grčki ministri položili zakletvu nakon što su “neposlušni” izbačeni

Novi ministri u vladi grčkog premijera Aleksisa Ciprasa položili su danas zakletvu nakon što su iz vlade izbačeni “neposlušni” ministri i nakon što je počela nova faza pregovora za treći paket pomoći Atini.

Novi ministar energetike je Panos Skurletis. On će zamijeniti Pagijotisa Lafazanisa, dok je novi ministar rada Jorgos Katrugalos.

Za novog zamjenika ministra finansija imenovan je Trifon Aleksijadis. Euklid Cakalotos, koji je postao novi ministar finansija 6. jula kao zamjena Janisu Varufakisu, zadržao je svoj portfelje.

Skurletis je rekao da rekonstrukcija predstavlja “prilagođavanje vlade novoj realnosti”.

“Naš cilj je da isposlujemo dobre uslove sporazuma, ne samo da ga zapečatimo. U tekstu postoji mnogo dvosmislenih termina i to se mora razjasniti, kao i njegova primjena”, rekao je novopostavljeni ministar rada Katrugalos.

On je dodao da će se vlada boriti za “socijalno pravedan” sporazum, odbacivši sugestije da će vlada morati da se suoči sa snažnim radničkim sindikatima i uličnim protestima.

“Ljevica podržava demonstracije. Ljevica želi ljude na ulicama”, rekao je on.

Grčki premijer Aleksis Cipras smijenio je jučer ministre, koji su glasali protiv reformi koje su zahtijevali međunarodni kreditori u zamjenu za paket pomoći.

(SRNA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*