Bećirović uputio otvoreno pismo visokom predstavniku u BiH

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Bećirović uputio je otvoreno pismo visokom predstavniku Valentinu Inzku povodom, kako je naveo, antidejtonskih aktivnosti organa bh. entiteta Republika Srpska s ciljem održavanja antiustavnog i nelegalnog referenduma o državnom pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Najavljeni referendum o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, kojim se žele uništiti državne pravosudne institucije i obaviti posljednja priprema za raspisivanje referenduma o antidejtonskoj i antiustavnoj secesiji bh. entiteta Republika Srpska, koja je i kongresna odluka usvojena od vladajućeg SNSD-a u manjem entitetu, predstavlja nesagledivo opasno uzurpiranje nadležnosti države i krajnje opasno kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, navodi Bećirović u pismu upućenom Inzku.

Postojanje Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine zasnovano je na Ustavu jer su, između ostalih, tako potvrdile dvije institucije koje su garant zaštite Ustava Bosne i Hercegovine: Ustavni sud Bosne i Hercegovine i Ured visokog predstavnika. Entitetski referendum u Republici Srpskoj o državnim pitanjima je otvoreno pozivanje na nepoštivanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Ovakav referendum je svojevrsni poziv i na druga krivična djela protiv integriteta Bosne i Hercegovine, kao što je napad na ustavni poredak, navodi Bećirović.

“Gospodine Inzko, mora postojati odgovornost za antidejtonske i antiustavne poteze političara iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta koji svojim antidejtonskim aktivnostima žele rušiti ustavni poredak države Bosne i Hercegovine”, poručio je Bećirović.

Najavljeno održavanje entitetskog referenduma temelji se na nepoštivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je nadležni organ za tumačenje Ustava Bosne i Hercegovine. Njegove odluke su konačne i obavezujuće i neprihvatljivo je da se deset godina nakon donošenja tih odluka preispituju odluke tog organa. Zato, posebno želim istaći, odluke o ustavnosti Zakona o Sudu i Zakona o Tužilaštvu Bosne i Hercegovine donesene su na osnovu Ustava, zakona i procedure o radu Ustavnog suda. Projekat rušenja Suda i Tužilaštva države Bosne i Hercegovine je još jedan dokaz postojanja opasne i programirane politike, čiji je cilj da u ovoj fazi uruši dvije izuzetno važne pravosudne institucije koje su garant vladavine prava, a kojima neprekidnu podršku daje i međunarodna zajednica. Međutim, ovo je samo prvi korak i nagovještaj mnogo ozbiljnijeg plana, ukidanja svih državnih institucija Bosne i Hercegovine. Nema nikakve dileme, najavljenji nelegalni entitetski referendum poslužio bi kao temelj za stavljanje van snage svakog drugog zakona koji je donesen na nivou države (Krivični zakon Bosne i Hercegovine, zakoni o krivičnom postupku, parničnom postupku, upravnom postupku, izvršnom postupku itd.), navodi se u pismu.

Udar na državu BiH

“Najavljeni entitetski referendum je brutalni udar na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu i direktni atak na mir, suverenitet i nezavisnost naše države. U suštini, riječ je o najopasnijem ugrožavanju mira od 1995. godine do danas i opasnom pokušaju unilateralnog rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma”, poručio je Bećirović.

Umjesto da naša država otvori evropsku perspektivu do kraja 2015. godine, ona bi mogla, kako sada stvari stoje, jednostranom voljom Milorada Dodika i većine predstavnika Republike Srpske da bude gurnuta u opasnu avanturu s nesagledivim posljedicama za bh. građane i narode i cijeli region. Istina, ova avantura zagovornika separatizma odvijala bi se u neuporedivo drugačijim okolnostima i s promijenjenim omjerima snaga, navodi se dalje u pismu.

“Naime, snaga Dodikovih separatista je višestruko slabija nego što je to bio slučaj kada su te snage predvodili haški optuženici Radovan Karadžić i Ratko Mladić, koristeći oružje JNA kao ondašnje četvrte vojne sile u Evropi. Zato Dodiku i njemu sličnim političarima trebate i Vi poručiti da se nikada više ne može ponoviti 1992. godina”, poručio je Bećirović Inzku.

Nema više do zuba naoružane armije JNA kojom komanduje režim Slobodana Miloševića i naivnih građana naše države. Bosna i Hercegovina je danas puno jača nego 1992. godine, a velikosrpski hegemonisti neuporedivo su slabiji nego 1992. godine. Bosna i Hercegovina ima ubjedljivo više onih koji su spremni da je čuvaju demokratskim i pravnim sredstvima nego onih koji su spremni ustati protiv svoje domovine. Također, naša država ima i neuporedivo više prijatelja i saveznika širom svijeta nego što to imaju novopečeni separatisti i sljedbenici politike Miloševića, Karadžića i Mladića, naveo je Bećirović.

Gospodine Inzko, Međunarodna zajednica je kreator Dejtonskog mirovnog sporazuma institucija koje garantiraju mir u Bosni i Hercegovini i vladavinu prava. Ona je aktivno učestvovala u formiranju državnog pravosuđa i ima odgovornost da ga zaštiti od antidejtonskih i antiustavnih udara, podsjeća Bećirović.

Najavljeni entitetski referendum je mnogo veći, ozbiljniji i opasniji napad od svih koje smo da sada vidjeli u postdejtonskom periodu i zahtijeva korištenje svih instrumenata i ovlasti koje stoje na raspolaganju međunarodnoj zajednici kako bi se zaustavile destruktivne snage koje ugrožavaju mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regionu, ističe se u pismu.

Na potezu međunarodna zajednica

Ne zaboravimo važnu činjenicu, Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od novembra 1995. godine Bosna i Hercegovina, prema precizno napisanim odredbama Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država. Održavanje antidejtonskog i antiustavnog referenduma o Sudu i Tužilaštvu značilo bi nepovratni kraj entiteta kao tvorevina koje su kao unutrašnje administrativno-teritorijalne jedinice priznate 1995. godine unutar države Bosne i Hercegovine, a koje nikada nisu postojale u višestoljetnoj historiji naše države prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Desi li se jednostrano uzrokovani krah Dejtonskog mirovnog sporazuma, na snagu se vraća ustavnopravni sistem Republike Bosne i Hercegovine, kao međunarodno priznate države – punopravne članice Ujedinjenih naroda i jedne od tri strane potpisnice (Republika Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska i Savezna Republika Jugoslavija) Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, naglašava Bećirović.

On poručuje da je “međunarodna zajednica sada na potezu”.

Dejtonski mirovni sporazum ovlastio Vas je da ga čuvate i brinete o njegovom provođenju. Neko će morati zaštititi mir i državu Bosnu i Hercegovinu jer ovako dalje ne ide. OHR je i uspostavljen upravo da bi imao takav mandat – da očuva i garantira mir i adekvatno provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, pa kada je to neophodno – i korištenjem bonskih ovlasti. Neefikasnu diplomatiju popuštanja, praznih riječi i birokratskih saopćenja pokušavaju potpuno poraziti, poniziti i ismijati predsjednik manjeg entiteta Milorad Dodik i njegovi mentori, te su i krenuli u otvoreno rušenje pravnog poretka države Bosne i Hercegovine, navodi Bećirović.

“Gospodine Inzko, na kraju, kao ovlaštenog i dobronamjernog međunarodnog predstavnika, pozivam Vas da, u interesu svih građana i naroda Bosne i Hercegovine, zaustavite antidejtonsku i destruktivnu politiku. Preduzmite konkretne i blagovremene poteze i mjere kako ne bismo ponovo slušali riječi kajanja za neučinjeno kakvih smo se proteklih godina i decenija naslušali. Tim prije što opasnost od destabilizacije ne prijeti samo Bosni i Hercegovini već i cijeloj Evropi”, poručio je Bećirović u pismu upućenom visokom predstavniku.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*