Praunuka Šantićeve Emine otpjevala “Eminu”

Najnoviji projekt Instituta za muziku, teatar i multimediju je muzički spot za pjesmu ”Emina” na tekst pjesnika Alekse Šantića, koju je muzički obradila i otpjevala Alma Ferović-Fazlić, inače praunuka čuvene Mostarke Emine Sefić-Koluder, koja je bila inspiracija Šantiću za pisanje ove neprolazne pjesme, prenosi novinska agencija Patria.

Pjesma je snimljena i producirana u muzičkom studiju Deneba Pinje iz Sarajeva, inače producenta nekoliko muzičkih albuma turske zvijezde Mustafe Sandala.

Snimanje spota odvijalo se na lokacijama Mostara, Počitelja i Hutovog blata a producira ga Agencija Komitet.

Autor obrade Alma Ferović-Fazlić prvi je bh. magistrant londonske Kraljevske muzičke akademije na Odsjeku za muzički teatar. Nastupala je sa Eltonom Johnom, dvostrukim oskarovcem A.R.Rahmanom, a odigrala je i preko četiri stotine predstava u londonskom mjuziklu Gospodar prstenova.

Javnosti u BiH je najviše poznata po muzičkom dokumentu Srebrenica iz 2006. godine, posvećenom genocidu u Srebrenici, koji je imao više od 300.000 pregleda na youtube.com. Svake godine uoči obolježavanja godišnjice 11. jula  spot se emitira širom BiH te u Turskoj, Belgiji, Americi a čak je korišten i u nastavi Kogashima Univerziteta u Tokiju na predmetu historija svijeta.

Institut MTM je privatna institucija, registrirana u oblasti kulture, ima za osnovni cilj razvoj kulture u edukativnom i komercijalnom smislu, s posebnim akcentom na očuvanje tradicije BiH, saopćeno je iz Instituta.

(Patria)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*