Veliki termometar u Mostaru danas pokazuje temperaturu od +43 stepena Celzijusa, dok je prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) u 14 sati na ulicama najvećeg hercegovačkog grada izmjereno +40 stepeni, što ga čini jednim od najtoplijih gradova u Evropi. (D. Marić - Anadolu Ajansı)

Gori kamen u Hercegovini – u Mostaru ni Neretva više nije hladna

Veliki termometar u Mostaru danas pokazuje temperaturu od +43 stepena Celzijusa, dok je prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) u 14 sati na ulicama najvećeg hercegovačkog grada izmjereno +40 stepeni, što ga čini jednim od najtoplijih gradova u Evropi.

Gradske ulice su puste, a Mostarci su spas o nesnosnih vrućina potražili na gradskim kupalištima i hladnoj Neretvi ispod Starog mosta.

Tako su danas plaže na hercegovačkoj ljepotici bile prepune kupača koji su se željeli rashladiti, ali i “uhvatiti boje”.

Jedan od njih je bio i Adem Pajević koji je kazao kako već 50 godina dolazi na Neretvu da se kupa i da mu je to jedino efikasno rješenje za ove velike vrućine kakve su u Mostaru već godinama.

Tvrdi da zbog visokih temperatura dobro poznata legenda o hladnoći ove smaragdne ljepotice više ne važi. Kaže da Neretva više nije hladna kao nekada i da je danas “taman”.

“Neretva je taman, ni topla ni hladna, baš onakva kakva mi godi na ovim vrućinama. Neki ljudi idu na more da se rashlade, ali hlađenja nema bez Neretve. Nemam potrebu ići na more. Uz prelijepu pješčanu obalu i čistu rijeku ništa mi više ne treba”, ističe Adem .

A oni manje hrabriji spas od vrućina su potražili na poznatom kupalištu “Bunica”. Ovo idilično kupalište u zadnje vrijeme, osim domaćih, sve više otkrivaju i strani posjetioci.

Nermin Hebibović je sa svojom porodicom došao na Bunicu, kako kaže, da se spasi od hercegovačke žege.

“Žega je uvijek bila pratioc hercegovačkih ljeta, moramo se spašavati nekako. Ovo mjesto je idealno za odmor i rekreaciju. Stoga me ne čudi što je velik broj onih koji odmor i osvježenje traže upravo na ovom kupalištu”, kazao je Nermin.

A Irfan Ljevo još od malih nogu svako ljeto provodi na Bunici. Nekada ranije je dolazio sa roditeljima, a danas je tu sa društvom, tvrdi tradicija se ne gubi.

“Uvijek se radujem druženju na Bunici. Ljeto u Mostaru ima posebnu draž. Voda je super, nije hladno uopšte, odlična za uživanje u njoj”, ističe Irfan.

Za razliku od gradskih ulica gdje doslovno gori kamen, kupališta su jedina mjesta gdje je podnošljivo za život.

(RTV7/MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*