Nuklearni sporazum sa Iranom pred američkim Kongresom

Američka administracija jučer je u Kongres uputila nuklearni sporazum s Iranom, čime započinje 60-dnevni rok za donošenje odluke u kojem će intenzivno lobirati i zagovornici i protivnici sporazuma.

Portparol Stejt Dipartmenta Džon Kirbi rekao je da je, u skladu sa zakonom, nuklearni sporazum, postignut u utorak između Irana i šest svjetskih sila, poslan Kongresu na razmatranje.

“To znači da revizijsko razdoblje od 60 dana počinje u ponedjeljak, 20. jula”, rekao je Kirbi u pisanoj izjavi. Revizijsko razdoblje završava 17. septembra.

U Njujorku Vijeće sigurnosti UN obavlja pripreme za glasanje o ukidanju ekonomskih sankcija Iranu, kojima se tu zemlju željelo primorati da odustane od svog nuklearnog programa.

Očekuje se da Vijeće odobri ukidanje sankcija, ali je portparol Stiven Duđarik rekao da se to može dogoditi tek kad Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdi da Teheran ispunjava obaveze o smanjivanju uskladištenih količina obogaćenog urana, u skladu sa sporazumom.

Sankcije su uvedene prije devet godina i pogađaju iranski finansijski sektor, kojem su zamrznuta sredstva u bankama i novčanim institucijama, i iranske zvaničnike, kojima je zabranjen ulazak u inozemstvo.

Glasanje u UN-u neće imati uticaja na posebne sankcije koje su Iranu nametnule Evropska unija, SAD i druge zemlje.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*