Menadžment i sindikat EP BiH jasni: Smanjenje plaća nije dobra opcija, najavljen štrajk upozorenja

Elektroprivreda BiH održala je vanrednu konferenciju za medije u povodu zahtjeva Vlade FBiH da se fond za pomoć rudnicima puni iz sredstava od smanjenja plaća i drugih ušteda u elektroprivredama.

Direktor Elektroprivrede BiH Elmedin Grabovica rekao je da ovo nije dogovoreno na jučerašnjem sastanku i da mu se čini da on i predstavnici Vlade FBiH kao da nisu bili na istom sastanku.

“Jeste govoreno o uštedama, ali nije ovo dogovoreno. Bojim se da uštede u Elektroprivredi BiH neće biti dovoljne da se formira takav fond”, rekao je Grabovica.

Naveo je da ni on, a ni bilo ko drugi u Elektroprivredi BiH nemaju ništa protiv ušteda, ali da su netačni navodi o enormno visokim plaćama.

Grabovica pojašnjava da se plaće formiraju na osnovu kolektivnog ugovora koji je potpisao sindikat s resornim ministarstvom.

“Ukupno se za plate u Elektroprivredi izdvaja 180 miliona KM, a za pomenuti fond je planirano izdvajanje od blizu 80 miliona. To znači da se smanjenjem plaće od 10 posto ne dobije ništa”, kazao je Grabovica.

Prema Grabovicinim riječima, jučerašnjim sporazumom bilo je predviđeno da se fond za pomoć rudnicima puni na osnovu izdvajanja od jednog feninga po kilovatu.

Grabovica je zaključio da će oni poštovati svaku odluku koju donese Vlada FBiH jer je ona njihov vlasnik, ali je dodao da smanjivanjem plaća neće biti napravljene dovoljne uštede.

Omer Sikira, predsjednik Sindikata elektroenergetskih radnika FBiH rekao je da je zaprepašten ovakvim stavom Vlade FBiH. On je ponovio da ni sindikat nije protiv ušteda, ali je dodao da radnici Elektroprivrede neće još jednom plaćati ceh nesposobnosti i korupcije.

“Kada odgovorni budu u zatvorima vrlo rado ćemo sjesti i razgovarati i o smanjenju plaća”, rekao je Sikira.

Sljedeći korak sindikata je štrajk upozorenja, a Sikira najavljuje da se od toga neće odustati.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*