Vrućina koja ubija: Na glavi 57, cipelama 40, a na volanu 65 stepeni Celzijusa

Kosa na glavi uzavrela je na 57 stepeni Celzijusa, površina cipela na 40 stepeni, sjedište u tramvaju 50 stepeni, volan automobila koji je stajao kratko vrijeme na suncu i 65 stepeni – izmjerila je ovog vikenda termokamera češkog dnevnika Pravo po tropskim vrućinama i više od 38 stepeni koji su proteklih dana morile Čehe, prenosi novinska agencija Patria.

Na dan kada je stručnjak za termografiju mjerio termokamerom obuću, odjeću i kosu reporterke češkog lista, unutrašnjost praških autobusa i tramvaja i automobile parkirane na suncu i u hladovini, temperatura vazduha bila je 35 stepeni.

Termokamera izmjerila je temperaturu 40 stepeni na obući, 35 stepeni na lakoj ljetnjoj svijetloj odeći, dok je na svijetloj kosi reporterke dostigla čak 57 stepeni.

Termokamera je praktično objasnila zašto građani po ljetnjim vrućinama ne biraju u gradskom prevozu najkraću i najbržu trasu, već onu koja je, makar i najduža, klimatizovana.

Temperatura sjedišta u starijim tipovima tramvaja dostiže i 50 stepeni, a prozori se zagriju na 39, a ništa bolje nije ni kada se sjeda u parkirani automobil.

-Temperatura u kabini dostiže 61 stepen, a volan se zagrije čak na 65,  kazao je Jaroslav Nijemec koji je za češki list proveo mjerenja.

Mali zabavni eksperiment pokazao je i da se na suncu parkirani automobil tamne boje zagrijeva na 60 stepeni, dok se bijeli automobil parkiran pored njega zagrijao na svega 40.

(NAP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*