Prije sedam godina uhapšen je Radovan Karadžić

Radovan Karadžić, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i ratni lider bosanskohercegovačkih Srba, uhapšen je u akciji srbijanskih policijskih i obavještanih službi na današnji dan, 21. jula 2008. godine u Beogradu. Nakon 13 godina skrivanja, brojnih neuspješnih i propalih akcija hapšenja u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, uhapšen je u vozilu gradskog prevoza.

Posljednje godine slobode proveo je predstavljajući se imenom Dragan Dabić. Bavio se alternativnom medicinom, prezentirao lijekove brojnih stranih kompanija, dobro zarađivao… Ništa nije slutilo na još jedan neslavan kraj još jednog haaškog bjegunca.

Ostat će, ustvari, dilema da li je doktor Dabić (ili Karadžić) uhapšen u 21.jula ili tri dana ranije. Zvanično, dogodilo se to ipak u ponedjeljak kada je priveden u Specijalni sud gdje je dao izjavu, a potom je odletio na svoju današnju, haašku adresu.

Suđenje je započelo oktobra 2009. godine, trajalo je pet godina, a optuženi se tokom cijelog procesa branio sam uz pomoć savjetnika. Očekuje se da bi presuda mogla biti donesena do kraja 2015. godine.

(Radiosarajevo.ba)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*