Svjesni smo ozbiljnosti situacije

Još imamo mehanizme za očuvanje Dejtonskog sporazuma, nemojte sumnjati u to, poručio je u intervjuu za “Dnevni avaz” visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko komentirajući odluku Republike Srpske o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Kaže kako nema nikakve sumnje da je Narodna skupština RS usvojila odluku koja prevazilazi njene nadležnosti, iako ju je međunarodna zajednica jasno upozorila da to ne radi.

”Glasanje protiv ključnih dijelova Općeg okvirnog sporazuma za mir je, blago rečeno, neodgovorno i ne može donijeti ništa dobro. Upravo obrnuto, može samo odvesti RS u dublju izolaciju, a cijelu zemlju u još dublju krizu, a to nikome nije potrebno. Ne može pola države glasati o cijeloj državi” – kategoričan je Inzko.

Ipak, još ne želi govoriti o korištenju bonskih ovlasti, iako je izričito upitan, ali tvrdi da “OHR zadržava instrumente potrebne za očuvanje Općeg okvirnog sporazuma za mir”.

”Budite uvjereni da smo u potpunosti svjesni ozbiljnosti ove situacije” – tvrdi Inzko.

Upitan smatra li da je ovaj čin dodatno destabilizirao situaciju u BiH, a uslijedio je nakon napada na premijera Srbije u Potočarima, kazao je da su to potpuno odvojena pitanja i treba ih odvojeno razmatrati.

”Što se tiče napada na premijera Aleksandra Vučića, a još jednom koristim priliku da najoštrije osudim taj napad, očekujem od bh. institucija da budu proaktivne u pronalaženju i krivičnom gonjenju počinilaca. Što se tiče referenduma, mislim da je zanimljivo da su

SNSD i njegovi partneri odlučili da se još jednom okome na nadležnosti državnih institucija koje se bave korupcijom.

Tačno je da su običnim ljudima najpotrebnije reforme čiji je cilj da se poboljša socijalno-ekonomska situacija. Ali, osim toga, potrebno je i da se podrže svi pravosudni organi, koji moraju biti na čelu borbe protiv korupcije, a to podrazumijeva i Državni sud i Tužilaštvo. Jasno je da je pravi put jačanje, a ne slabljenje svih institucija koje učestvuju u borbi protiv korupcije, uključujući one na državnom nivou.

To je ono što ljudi žele, bez obzira na to gdje u BiH žive. Jednostavno govoreći, građani žele da korumpirani službenici i političari završe u zatvoru. Skretanje pažnje referendumom ima samo jednu svrhu, a to je da pokaže beskrajnu sposobnost vladajuće elite da radi sve za sebe, a ništa za građane. Nadam se da su građani to prozreli” – navodi Inzko.

(Fena)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*