Počela reekshumacija i reasocijacija posmrtnih ostataka 109 žrtava genocida

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari počela je reekshumacija posmrtnih ostataka 109 žrtava stradalih u genocidu 1995. godine radi reasocijacije, odnosno pripajanja naknadno pronađenih skeletnih ostataka, prenosi Anadolu Agency.

Zikret Džanić, čiji je otac Esef ukopan na prvoj dženazi u Potočarima 2003. godine, danas ponovo proživljava istu bol kao nakon očeve pogibije i prvog ukopa. Džanić kaže kako su posmrtni ostaci njegovog oca ukopani bez glave, ruke i noge, a prema njegovim saznanjima, ni nakon ove reekshumacije tijelo neće biti kompletno.

“Tijelo nije kompletirano ni nakon drugog puta što kopamo oca. Kad je bila prva dženaza, ukopali smo jedan dio tijela, ovo je dokopavanje, po mom saznanju, i dalje fali glava i još jedan dio tijela”, kazao je Zikret Džanić, koji je imao samo 11 godina kada je ostao bez oca.

Kako je kazao, ne može ni da razmišlja o danima kada je ostao sam sa majkom, bratom i sestrom.

“Ne mogu dopustiti da se ovaj dio kostiju ukopa, a da ne prisustvujem. Ne znam šta da kažem za moja osjećanja, najgore je što fali glava, najviše bih želio da se kompletira tijelo, ali ne znam da li će to ikad biti, pa sam zadovoljan i ovim“, rekao je Zikret Džanić.

U genocidu u Srebrenici julu 1995. godine Šuhra Sinanović izgubila je 23 člana uže porodice. Troje članova porodice još uvijek nije pronašla, a danas će biti reekshumirani posmrtni ostaci njenog muža Muriza i djevera Rešida.

“Došla sam sa svojom djecom i rođakom da propratim otkop kabura moga muža i djevera i dodat će im se ostaci tijela koji su pronađeni u masovnim grobnicama. Prije dvanaest godina mislila sam da je tijelo moga muža kompletno, međutim, prije dvije i pol godine rekli su da su pronašli njegove ostatke u drugoj grobnici, dijelove ruku i lobanju“, kazala je Sinanović.

Danas je u mezarju u Potočarima počela četvrta reekshumacija kojom rukovodi Tužilaštvo BiH. Na terenu će u narednim danima biti prisutni predstavnici Tužilaštva BiH, policije, vještak sudske medicine te predstavnici Instituta za nestale osobe BiH.

“Sa ovom reekshumacijom ukupno će biti 330 žrtava kod kojih je vršena reekshumacija i reasocijacija dijelova tijela. Sve što radimo je po naredbi Suda BiH, a sve porodice su obaviještene o ovim radnjama i nadamo se da će prisustvovati reekshumaciji. S obzirom na veličinu zločina koji se dogodio u Srebrenici i premještanje masovnih grobnica, sve ćemo češće biti u situaciji da vršimo reekshumacije sve dok zadnja kost ne bude pripojena žrtvi”, kazao je Sadik Selimović, istražitelj Instituta za nestale osobe BiH.

Danas će biti završena reasocijacija posmrtnih ostataka 12 žrtava genocida.

“Nažalost, ni nakon ove reekshumacije mnoga tijela neće biti kompletirana“, rekao je Selimović.

Plan Instituta za nestale BiH je da do 31. jula bude završena reekshumacija i reasocijacija posmrtnih ostataka 109 žrtava.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari od 2003. do danas ukopane su 6.302 žrtve genocida u Srebrenici, kao i 75 osoba koje nisu žrtve genocida, ali za koje su porodice željele da budu ukopane pored svojih najbližih.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*