Brisel: Bez dogovora ministara EU o migrantima

Ministri država članica Evropske unije nisu postigli dogovor o načinu na koji će biti raspodijeljeno ukupno 40 hiljada sirijskih i eritrejskih migranata iz Italije i Grčke, koje su pod prevelikim pritiskom migranata, saopćili su zvaničnici.

Ministri su se saglasili da počnu premještanje više od 32 hiljada migranata po 28-članoj Evropskoj uniji, ali se nisu dogovorili šta će sa preostalih osam hiljada, od ukupno 40 hiljada migranata koliko treba raspodijeliti prema dogovoru koji su lideri Evropske unije postigli na samitu u junu.

“Imamo rješenje za premještanje migranata u ovoj godini. Nismo se još usaglasili o idućoj godimi i o tome ćemo razgovarati u oktobru ili novembru”, rekla je njemačka državna sekretarka Emili Haber novinarima poslije sastanka.

Evropska komisija je predložila raspodjelu 40 hiljada migranata poslije brodoloma migranata bez presedana u Mediteranu u aprilu, kada je poginulo blizu 800 ljudi, podsjećaju agencije.

Lideri Evropske unije su se saglasili sa tim prijedlogom, ali su se onda između njih javile podjele u vezi sa načinom njegovog provođenja, pošto su najprije odbacili obavezne kvote, a potom su počela i međusobna trvenja u vezi sa pitanjem raspodijele migrante.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*