Mektić: Imamo ozbiljne podatke o napadačima na Vučića

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je danas u Sarajevu da Ministarstvo ima osnovane operativne podatke i informacije o izvršiteljima napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića 11. jula u Potočarima.

“Juče smo imali zaokruženu, ozbiljnu informaciju koja ukazuje na određeni broj lica koja se mogu dovesti u vezu sa napadom, čak i na jedan broj lica koja su boravila, a nisu registrirana na snimcima”, izjavio je Mektić novinarima i dodao da je riječ o dvadesetak lica.

On smatra da je riječ o kriminalno – huliganskim grupama, među kojima ima i određeni broj pojedinaca koji su skloni radikalnoj ideologiji i nasilnom ekstremizmu.

“Sve što imamo i prikupimo dostavljamo Tužiteljstvu BiH, ali ne znam u kojoj je fazi postupajući tužitelj koji vodi taj događaj. Istragu treba provesti temeljito, efikasno i procesuirati neposredne izvršitelje”, naglasio je Mektić.

On se nada da će motiv napada na Vučića biti utvrđen u narednom periodu.

Mektić očekuje da će Ministarstvo sigurnosti BiH do sutra sačiniti informaciju o napadu na Vučića u Potočarima.

“Imali smo određenih tehničkih problema jer pojedine agencije nisu blagovremeno dostavile izvještaj”, naveo je Mektić.

Prema njegovim riječima, informacija koju će Ministarstvo ponuditi Vijeću ministara BiH više će se baviti pitanjem je li dobro izvršena kompletna sigurnosna procjena događaja, jesu li dobro planirane sve mjere i radnje, je li dobro funkcionirala koordinacija između policijskih agencija i jesu li preduzete sve potrebne mjere i radnje da bi bio zaštićen kompletan skup i sva lica u tom prostoru da bi sve prošlo u sigurnosno zadovoljavajućem nivou.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*