Mostar: Danas godišnjica otvaranja obnovljenog Starog mosta

Prigodnim programom danas će biti obilježena godišnjica obnavljanja Starog mosta, simbola grada na Neretvi. Most su tokom rata u BiH srušile jedinice HVO-a, a nakon obnove, otvoren je 23. jula 2004. godine.

Projekat obnove Starog mosta zajednički su finansirali Turska, Hrvatska, Italija, Holandija, Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj, te Grad Mostar.

Godinu dana nakon svečanog otvaranja, tačnije 15. jula, na zasjedanju UNESCO-a u Južnoafričkoj Republici u gradu Durbanu, Stari most uvršten je na popis zaštićenih spomenika kulture UNESCO-a, kao spomenik kulture i pomirenja.

Na svečanost članovi Predsjedništva BiH

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine sudjelovaće danas u programu obilježavanja godišnjice obnove Starog mosta u Mostaru. Predviđeno je da u 20 sati dođu na Stari most, gdje će biti izvedeni prigodan program i skok u rijeku Neretvu u čast Predsjedništva BiH, kao generalnog pokrovitelja 449. tradicionalnih skokova sa Starog mosta.

Nakon obilaska Starog mosta, u restoranu “Labirint”, tokom ceremonije “Nagrada za mir”,  bit će dodijeljena nagrada za mir članovima Predsjedništva BiH.

Prisutnim gostima će se obratiti predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*