Bez podrške zakonima koji nisu u interesu građana

Predsjednici Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, Demokratske fronte (DF) i Socijaldemokratske partije BiH (SDP) BiH Fahrudin Radončić, Željko Komšić i Nermin Nikšić razgovarali su danas u Sarajevu o političkoj situaciji i u Bosni i Hercegovini.

Kako su lideri stranaka kazali novinarima nakon sastanka, to su bili neformalni prijateljski razgovori i nije bilo riječi ni o kakvim konkretnim koalicijama ili isključivanjima nekoga iz vlasti. Naglašavaju da su razgovarali o tome kako napraviti reformski program koji će biti implementiran na dobrobit svih građana BiH neovisno o tome ko je u vlasti, a ko u opoziciji.

Na pitanje novinara da li će ove stranke podržavati reformsku agendu BiH, Radončić je ponovio stav SBB-a da sve što dolazi od lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića SBB neće podržavati. “Niko nas ne može plašiti reformskim agendama na način da se usvaja zakon o radu koji prije toga nije analiziran s predstavnicima sindikata. SBB se pokazao kao proevropska, prozapadna i reformska stranka i niko nas neće ucjenjivati da ad hoc prihvatamo neke stvari”, stav je Radončića.

Kada su u pitanju najave okupljanja nove parlamentarne većine u Federaciji BiH, lideri stranka saglasni su da je SDA izborni pobjednik zbog čega ima najveću odgovornost za stanje u Federaciji te da zbog toga treba iznaći rješenje za funkcioniranje parlamentarne većine.

I lider DF-a Željko Komšić je istaknuo da je tokom sastanka razgovarano o zakonu o radu, naglašavajući da prije usvajanja o takvom zakonu stav treba dati Ekonomsko-socijalno vijeće, a tek tada biti upućen u parlamentarnu proceduru. “SDA želi da bez saglasnosti sindikata pošalje takav zakon u parlamentarnu proceduru i da će stranci pritisnuti sve ostale stranke da glasaju za njega. Mi ne moramo glasati za takav zakon”,  kazao je Komšić.

Radončić i Komšić slažu se da SDA ima legitimitet za sastavljanje nove parlamentarne većine, ali ukoliko se to ne dogodi za Komšića postoje i druga demokratska rješenja.

U mandatu predsjednika SDP-a Nermina Nikšića, kada je on bio premijer Federacije bilo određenih problema u funkcioniranju parlamentarne većine, ali Nikšić danas podsjeća da je tada Vlada izlazila s projektima koji su imali većinu u Federalnom parlamentu.

I Nikšić je podvukao da kod tri najveće opozicione stranke u Federaciji ne postoji strah od nekih nametanja zakonskih rješenja ističući da neće glasati za bilo kakvo zakonsko rješenje koje nije u interesu građana. “Koliko sam upoznat na današnjoj sjednici Federalne vlade trebao bi se utvrditi “fantomski” zakon o radu, a do kraja jula trebao proći parlamentarnu proceduru, a nema naznake ni za sjednicu Parlamenta FBiH”, pojašnjava Nikšić.

Rješenje ne vidi u tome da ove stranke podržavaju ovakvo stanje u zemlji nego je rješenje za Nikšić u izmjena Izbornog zakona koje bi omogućio održavanje vanrednih izbora u BiH. Lideri su na kraju kazali da će ukoliko bude pokrenuta inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Federalnoj vladi u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije takvu inicijativu podržati.

(federalna.ba/Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*