Šef Delegacije EU u BiH: Trenutni zakon o radu je zaostavština titoizma, novi je bolji

Premijer FBiH Fadil Novalić sastao se sa šefom Delegacije EU u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH Lars-Gunnarom Wigemarkom, a sastanku je prisustvovala i ambasadorica Francuske Claire Bodonyi te predstavnik Njemačke ambasade Adrian Pollman.

Ključne teme sastanka koji je danas održan u zgradi Vlade FBiH su reforme koje su, kako je rečeno, već počele da se provode.

Premijer Novalić je rekao da je najeksponiranija reforma Zakona o radu koji je, kako kaže, kod nekih dočekan vrlo negativno. On pojašnjava da je Prijedlog zakona koji je utvrdila Vlada FBiH bukvalno prepisana pravna stečevina EU te je dio obaveza koje je BiH preuzela u pregovorima s EU.

“Mi smo htjeli i našoj javnosti i međunarodnoj zajednici pokazati da su reforme naš zadatak koji smo preuzeli, ne pod pritiskom EU ili međunarodne zajednice. Zakon o radu je proširenje prava radnika”, rekao je premijer Novalić.

Premijer Novalić ponovio je da su protiv novog zakona o radu povlašteni sektori privrede, prije svega sektor komunikacija i komunalne privrede.

“Novi zakon smanjuje prava povlaštenim, a povećava prava razvlaštenim kategorijama”, dodaje Novalić.

Ključno pitanje koje je, čini se, dogovoreno je reformska agenda. Naime, jučer je u Vladi RS usvojena reformska agenda, danas će biti usvojena na Vijeću ministara BiH, a u ponedjeljak i na Vladi FBiH. Novalić kaže da je to 11. verzija koja će postati konačna te će u ponedjeljak biti prezentirana i građanima.

Novalić kaže da je na jučerašnjoj sjednici Vlade FBiH već razgovarano o četiri tačke koje su sadržane u reformskoj agendi.

Ambasador Wigermark rekao je da je u proteklih šest mjeseci bilo mnogo priča o reformama. Te reforme su obaveza, smatra ambasador, nakon prošlogodišnjih protesta kada su građani rekli da je ključni problem nemogućnost zaposlenja. Prema ambasadoru, rigidno tržište rada i nepostojanja rasta privrede su ključne prepreke novim radnim mjestima. To je bio poticaj EU da otvori novi pristup EU prema BiH, pri čemu je fokus na socio-ekonomskim reformama zajedno s borbom protiv korupcije, vladavinom prava…

Wigermark je ponovio da su početkom godine svi politički lideri u BiH preuzeli obavezu za zajednički rad na napretku BiH prema EU.

“Rekli smo da BiH mora provesti socijalne, ekonomske i pravne reforme da bi ostvarila napredak i to je navedeno i u pisanoj izjavi koju su potpisali svi politički lideri”, rekao je Wigermark koji dodaje da nakon mnogo rada konačno imamo završnu verziju reformske agende.

Kada se radi o zakonu o radu koji je predložen Wigermark kaže da je jasno da se radi o boljem rješenju od postojećeg zakona.

“Podsjetimo se da je cilj otvarati nova radna mjesta, a ne štiti one koji su privilegovani”, rekao je Wigermark navodeći primjer da novi zakon predviđa da porodiljsko odsustvo traje godinu dana, dok u nekim zemljama EU porodiljsko odsustvo traje jedva nekoliko sedmica.

“Sistem koji sada imamo je vrlo rigidan, iskreno govoreći to je zaostavština titoizma. Sada se trebaju svi zapitati da li želimo da se vratimo u ta vremena ili želimo nešto modernije”, navodi Wigermark.

On je potcrtao da je ipak važno održavati dijalog o ovom pitanju, ali i voditi računa o interesima svih grupa, a ne samo onih koji imaju dobro plaćene poslove i druge privilegije.

Wigermark je ispričao i svoje iskustvo iz jedne sarajevske ćevabdžinice gdje je jedan konobar usluživao veliki broj gostiju te nije mogao stići sve uslužiti na vrijeme. Prema Wigermarkovom mišljenju, sadašnje zakonodavstvo i opterećenje poslodavaca je razlog zašto u toj ćevabdžinici ne radi više konobara.

“Prekoputa ćevabdžinice u kafiću mnogo mladih je sjedilo, pušilo i razgovaralo, ali niko ne radi. Najmanje dvoje njih je moglo raditi, barem preko ljeta, ali je preskupo angažirati te ljude i to svi znamo”, rekao je Wigermark.

On je naveo i vlastito iskustvo kako je biti poslodavac u BiH.

“Imam neke ljude koji brinu o mojoj kući i za njih plaćam sve doprinose, ti doprinosi me koštaju skoro isto kao i njihova plaća”, pojasnio je Wigermark.

Wigermark je rekao da on podržava dijalog između sindikata, Vlade FBiH i poslodavaca.

“Kako smo mi informirani, sindikat je bio uključen, ali je posljednja sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća otkazana, jer nisu došli predstavnici sindikata. Svi se slažu da su promjene neophodne, ako sindikat želi zadržati trenutno stanje onda je to njihov izbor”, rekao je Wigermark, ali je naglasio da pored sindikata prava imaju i druge kategorije kao što su nezaposleni, radnici koji rade nacrno…

(Klix.ba)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*