Cijene goriva u BiH ostaju iste

Nakon što su početkom ove sedmice periodične cijene nafte pale kao rezultat porasta zaliha nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i u Bosni i Hercegovini se očekivalo određeno pojeftinjene, kojeg ipak neće biti.

Vahida Crnalić, viši samostalni referent za evidentiranje promjene cijena pri Ministarstvu trgovine Federacije BiH, za Anadolu Agency je istakla da neće biti promjena u cijenama nafte u BiH.

“Nismo imali većih zahtjeva za promjenama cijena tako da će cijena goriva i dalje ostati na 2,05 KM. Iako je bilo pojeftinjenja na svjetskom tržištu, cijene nafte u BiH nisu puno skuplje od cijena koje su realne. Zato možemo kazati da će narednih dana cijene nafte u BiH ostati na nivou cijena od prošlog vikenda kada su pale sa 2,10 na 2,05 KM”, rekla je Crnalić.

Istakla je kako u narednom periodu ne bi trebalo biti poskupljenja nafte ako se imaju u vidu trendovi na tržištu nafte u svijetu.

Inače, američka “laka” nafta (WTI) za isporuku je početkom sedmice pojeftinila za 70 centi na 50,16 dolara, dok je nafta tipa “brent” u Londonu pojeftinila 53 centa na 56,51 dolar.

Američki institut za naftu (API) je ranije saopćio da su zalihe nafte prošle sedmice porasle za 2,3 miliona barela.

Pritisak na cijene nafte vrši i zabrinutost u pogledu povratka iranske nafte na svjetsko tržište nakon što je zvanični Teheran nedavno postigao dogovor sa šest vodećih zapadnih sila o ograničavanju iranskog nuklearnog programa.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*