Na današnji dan 2014. godine Tuzla dobila status Grada

Prije godinu dana, na današnji dan Zastupnički dom Federalnog parlamenta u Sarajevu je većinom glasova, po hitnom postupku, usvojio prijedloge zakona o gradovima Bihaću, Širokom Brijegu, Zenici i Tuzli.

S obzirom da je ove prijedloge zakona prethodno podržao Dom naroda federalnog Parlamenta, njihovim objavljivanjem u Službenim novinama, općine Bihać, Široki Brijeg, Zenica i Tuzla dobile su status gradova.

Podsjećamo, ove četiri općine u Federaciji BiH ispunile su kriterije po Zakonu o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH kojim je predviđena mogućnost formiranja grada i na području jedne općine i to na osnovi odluke Općinskog vijeća i uz ispunjavanje određenih uslova – da je općina urbana infrastrukturna cjelina povezana svakodnevnim potrebama građana i da ima najmanje 30.000

Sedam godina se čekalo na ovu odluku. Doneseni zakon je u službenom glasniku objavljen 1. oktobra, a stupio je na snagu 2. oktobra 2014. godine na 71. godišnjicu prvog oslobođenja Tuzle u Drugom svjetskom ratu.

Tom prilikom je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović kazao kako je Tuzla status grada imala u 18. stoljeću, a da ga je izgubila sredinom 20. Stoljeća, da je Tuzla mogla postati grad možda i 1996. godine, ali se odustalo od takve ideje zbog zakona koji je definisao osnivanje više općina.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*