Referendum o članstvu Velike Britanije u EU u junu 2016. godine?

Britanski premijer David Cameron odlučio je da planirani referendum o članstvu Velike Britanije u Evropskoj uniji bude održan u junu 2016. godine, piše danas britanski list Independent, pozivajući se na izvore u Vladi u Londonu.

List navodi da će Cameron ovaj ubrzani plan saopštiti u svom govoru na godišnjem kongresu svoje Konzervativne stranke u oktobru.

Premijer je navodno zaključio da će Brisel biti više raspoložen da odobri izmjene propisa EU i radnih beneficija za migrante iz drugih zemalja EU nakon pregovora o zajmu Grčkoj, gdje je rukovodstvo EU pokazalo da je spremno da se dodatno angažuje da se izbjegne da jedna država napusti blok.

Oklijevanje Brisela da dozvoli jednoj državi da napusti evropski projekt ohrabrilo je vladine zvaničnike u uvjerenju da će reforme koje traže biti odobrene.

Izvori u Downing Streetu potvrđuju da je Cameron sada uvjeren da će evropski lideri prihvatiti potrebu za promjenama i da žele da Britanija nastavi da igra vodeću ulogu u eurozoni.

Osjećanja protiv EU porasla su u Velikoj Britaniji nakon optužbi da je socijalni sistem pomoći u državi pod pritiskom zbog velikog priliva migranata iz drugih, ne tako razvijenih, zemalja EU.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*