Davutoglu o antiterorističkim akcijama razgovarao sa liderima UN-a, Evropske komisije i Njemačke

Turski premijer Ahmet Davutoglu je u odvojenim telefonskim razgovorima sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki-moonom, šefom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel razgovarao o nedavnim terorističkim napadima na jugoistoku Turske i opsežnim antiterorističkim akcijama koje su počele turske snage sigurnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Neimenovani izvor iz Vlade Republike Turske je za AA kazao da je Davutoglu u jučerašnjem razgovoru izvijestio sekretara Bana o aktuelnim antiterorističkim akcijama u Turskoj, a da Ban tom prilikom izrazio saučešće turskoj vlasti i narodu zbog stradanja časnika i civila u terorističkim napadima.

Naglašavajući da Turska sve antiterorističke akcije protiv ISIS-a na teritorijima van svojih granica izvodi u skladu sa međunarodnim pravnim normama, Davutoglu je pozvao na intenzivniju saradnju međunarodne zajednice u borbi protiv terorizma kao prijetnje globalnom miru i sigurnosti.

Ban je obećao punu podršku UN-a Turskoj u borbi protiv terorizma i istakao da međunarodna zajednica cijeni napore koje Turska ulaže u borbi protiv tog zla, ali i tereta koji preuzima zbog humanitarne krize u susjednoj Siriji.

Šef turske Vlade Davutoglu je telefonom razgovarao i sa predsjedavajućim Evropske komisije Junckerom i izvijestio ga o antiterorističkim operacijama koje turske snage izvode protiv terorističkih organizacija ISIS, PKK i DHKP-C.

Davutoglu je ovom prilikom naglasio da terorizam predstavlja prijetnju stabilnosti i Turske i Evropske unije i pozvao lidere Unije na viši stepen solidarnosti i saradnje u borbi protiv takvih radikalnih pokreta.

Juncker je turskom premijeru Davutogluu uputio poruke sućuti zbog stradanja turskih državljana u nizu terorističkih napada koji su se desili u proteklih nekoliko dana na jugoistoku ove zemlje.

Sličan razgovor Davutoglu je obavio i sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je istakla da Njemačka snažno podržava Tursku u borbi protiv terorizma i najavila nastavak saradnje na tom polju i na bilateralnom nivou, ali i u okvirima NATO saveza.

Isti izvor tvrdi da je kancelarka Merkel sa zadovoljstvom primila stav turskih vlasti da su odlučne u nakani nastavka procesa demokratizacije i mirnih rješavanja svih sporova, uključujući i kurdsko pitanje, ali i da neće prezati da učine sve što je neophodno u borbi za zaštitu suvereniteta i stabilnosti zemlje, uključujući i napade na teroristička uporišta van njenih granica.

Merkel je predložila, a Davutoglu podržao ideju da se ministri unutrašnjih poslova dvije savezničke zemlje sastanu i započnu zajedničke projekte o pitanjima borbe protiv terorizma i vala ilegalnih migranata.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*