Ukinuta presuda za zločine u logoru Luka u Brčkom

Apleacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je pripadnik Prve posavske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske Boban Pop-Kostić bio osuđen na dvije godine zatvora zbog optužbi da je izvršio ratni zločin nad civilima u logoru Luka u Brčkom 1992. godine.

Istom odlukom, kojom je usvojio žalbu njegovog branioca, sud je naložio da se suđenje Pop-Kostiću ponovi, objavljeno je na internet stranici u Apelacionog suda.

U obrazloženju odluke sud navodi da je prvostepena presuda donijeta uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka jer je zasnovana na dokazu na kojem se po Zakoniku o krivičnom postupku ne može zasnovati – iskazu oštećenog A.A. iz postupka pred istražnim sudijom Kantonalnog suda u Tuzli 29. oktobra 1997. godine, protiv okr. K.S.

“Osnovano se žalbom branioca okrivljenog navodi da nisu bili ispunjeni uslovi za čitanje iskaza oštećenog jer je pretpostavka za primjenu ove odredbe da je iskaz svjedoka oštećenog uzet u postupku pred nadležnim organima Republike Srbije, a to ovdje nije slučaj”, navodi Apelacioni sud.

Pop-Kostić je optužen da je 10. maja 1992. godine u logoru Luka u Brčkom oštećenog A.A. tjelesno mučio i povrijedio i psihički zlostavljao. Oštećenog je izveo iz prostorije gdje je bio zatvoren i odveo u jednu kancelariju gdje mu je prvo naredio da na papiru napiše svoje ime i datum kad hoće da ga ubiju, a potom ga metalnim bokserom udarao po licu i glavi. U drugoj ruci je držao nož, “te tako oštećenog tjelesno povrijedio i psihički mučio stvaranjem kod njega straha za život i tjelesni integritet visokog intenziteta”.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*