Poljoprivrednici u Posavskom kantonu počinju s protestima

Poljoprivrednici u Posavskom kantonu danas u 11 sati počinju s protestima. Traktori će izići na prilaze graničnom prijelazu Orašje, na cesti Orašje – Šamac u Domaljevcu i na ulasku u Odžak, na cesti Odžak – Modriča .

Odluka o protestima donesena je na sastanku Upravnog odbora Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača, a razlog je kašnjenje uplate poticaja iz 2012. godine.

Predstavnici Saveza će iščekivati službeni pisani odgovor iz federalnog Ministarstva poljoprivrede i šumarstva i odgovore na pitanja: Što je s poticajima iz 2012. godine? Što je s naplatom štete za poplavljena područja? Što je s izmjenama Programa poticaja za ovu godinu, vezano za ratarsku i duhansku proizvodnju, kojoj su poticaji smanjeni za 20-30%?

Poljoprivrednici tvrde da su svi poticaji koji dolaze u Posavski kanton smanjeni dok bi, recimo, smanjenje poticaja za mlijeko od samo 1% i donijelo toliko tražene uštede od desetak miliona u budžetu. S druge strane, smanjenje poticaja za ratarske kulture i duhanu donijeće  deset puta manje uštede.

Ukoliko poljoprivrednici budu zadovoljni odgovorima iz Sarajeva, traktori će biti povučeni.

U protivnom, nastaviće se do zadovoljavajućeg odgovora iz federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*