Deset najkorumpiranijih političara svih vremena

Korupcija se karakteriše kao zloupotreba javnih resursa, moći i pozicije kako bi se pružila nepravedna prednost pojedincima, porodici i prijateljima. Zajednička javna sredstva su novac, roba, sredstva medicinske pomoći i budžetska izdvajanja.

Korupcija je složen problem koji utječe na društvene, ekonomske i političke aspekte u gotovo svim zemljama. Ona može potkopati demokratske institucije, usporiti razvojne projekte, a može čak izazvati i destabilizaciju vlasti.

Spiro Agnew

Spiro Agnew bio je potpredsjednik tokom mandata američkog predsjednika Richarda Nixona. Na pozciji potpredsjednika nalazio se od 1969. do 1973. godine kada je i podnio ostavku nakon što su istražni organi počeli da se bavi njime dovodeći ga u vezu s uzimanjem mita.

U početku je Agnew negirao optužbe, ali je kasnije s Ministarstvom pravosuđa sporazumno potpisao krivnju i priznao da je varao vladu. Sudac ga je kaznio sa 10.000 dolara, a osuđen je i na tri godine uvjetne kazne. Godine 1983. bio je prisiljen platiti državi Maryland iznos mita koji je prihvatio, a koji je iznosio 268.482 dolara.

Randy Cunningham Duke

Randy Cunningham Duke bio je jedan od pilota mornarice u Vijetnamskom ratu, a od 1991. do 2005. godine je obavljao dužnost kongresmena. Godine 2005. podnio je ostavku i priznao krivnju za mito.

On je priznao da je uzeo 2,4 milona dolara, što je najveći poznati iznos mita koji je kongresmen dobio. Iskoristio ga je za kupovinu vile, stana i jahte. Godine 2006. dobio je osam godina zatvora i naloženo mu je da vratiti 1.800.000 dolara.

Budd Dywer

Budd Dywer bio je republikanski član Predstavničkog doma SAD-a od 1965. do 1970. godine. Dywer je također služio u američkom Senatu od 1971. do 1981. godine.

Njemu je izrečena kazna nakon što je proglašen krivim za uzimanje 300.000 dolara iz privatne firme u zamjenu za državni ugovor.

Tokom konferencije za medije Dywer je 1987. godine izvukao pištolj i oduzeo sebi život.

Alberto Fujimori

Alberto Fujimori bio je devedeseti predsjednik Perua. Obnašao je tu dužnost od 1990. do 2000. godine kada je pobjegao u Japan nakon što je u javnosti otkrivena njegova korupciona afera.

Osuđen je na sedam i po godina zatvora zbog pronevjere i šest godina za korupciju i primanje mita. Pored toga, Fujimori je osuđen i za kršenje ljudskih prava, ubistva i otmice i to s ukupno 25 godina zatvora.

Japan je odbijao zahtjev Perua za njegovo izručenje. Fujimori je 2007. godine neočekivano otputovao u Čile, odakle je izručen Peru.

Sani Abacha

Sani Abacha obnašao je dužnost predsjednika Nigerije od 1993. do 1998. godine. Tokom svog režima, on je navodno sa svojom porodicom ukrao ukupno 5 milijardi dolara iz državnih fondova.

Abacha je umro 1998. godine u svojoj vili u Abuji, a uzrok smrti bio je iznenadni srčani udar, iako postoje nepotvrđeni izvještaji da je otrovan.

Godine 2014. Ministarstvo pravosuđa SAD-a otkrilo je da je zamrznulo 458 miliona dolara za koje se vjeruje da su njegova nezakonito stečena sredstva.

Sadam Husein

Sadam Husein bio je irački predsjednik od 1979. do 2003. godine. Nekoliko sati prije invazije SAD-a na Irak, iz Centralne banke ove zemlje na njegov račun preneseno je nevjerovatnih milijardu dolara.

Slobodan Milošević

Slobodan Milošević bio je predsjednik Srbije u periodu od 1989. do 1997. godine i predsjednik Savezne Republike Jugoslavije od 1997. do 2000. godine. Godine 2001. uhapšen je zbog korupcije i zloupotrebe moći.

Milošević je predat sudu za ratne zločine u Haagu gdje je optužen za zločine protiv čovječnosti i nezakonito trošenje 2,1 milijardu dolara vladinih sredstava. Umro je prije nego je suđenje i završeno.

Mobutu Sese Seko

Mobutu Sese Seko bio je predsjednik Republike Kongo od 1965. do 1997. godine.

Tokom svog diktatorskog režima bio je poznat po nepotizmu, putovanjima u Pariz i pronevjeri državnih sredstava. Seko je pronevjerio 4 milijarde dolara držvanih sredstava.

Ekonomija je za vrijeme njegovog mandata patila od visoke stope inflacije, prekomjernih dugova i devalvacije valute. Godine 1997. pobunjeničke snage svrgnule su ga s vlasti. Umro je u Maroku.

Ferdinand Marcos

Ferdinand Marcos je bio predsjednik Filipina od 1965. do 1986. godine prije nego što je revolucijom skinut s vlasti. Tokom njegove diktature dug zemlje porastao je na 25 milijardi dolara, a vladina sredstva Marcos je usmjeravao na svoj privatni račun.

Prema izvještajima, Marcos je ukrao blizu 5 milijardi dolara. Umro je u egzilu na Havajima 1989. godine.

Mohamed Suharto

Mohamed Suharto bio je indonezijski predsjednik od 1967. do 1998. godine. Njegov režim smatra se jednim od najkorumpiranijih u 20. stoljeću. On i njegova porodica imali su apsolutnu kontrolu nad privatnim firmama i dobrotvornim organizacijama u državi.

Nakon velikih protesta podnio je ostavku. Transparency International procijenio je da je Suharto pronevjerio 15 milijardi dolara.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*