Vlada TK: Deficit za lijekove do kraja godine mogao bi iznositi 4 miliona KM

Danas je zasjedala Vlada Tuzlanskog kantona. Između ostalog, razmotrena je Informacija o poduzetim mjerama, aktivnostima i trenutnoj situaciji, u vezi postupka izrade Listi esencijalnih lijekova na području našeg kantona.

Fond zdravstvenog osiguranja je u prva tri mjeseca ove godine na izdavanje lijekova potrošio 947 hiljada KM iznad predviđenog iznosa. To znači da bi deficit za lijekove do kraja ove godine mogao iznositi oko 4 miliona KM. Iz tog razloga su u Ministarstvu zdravstva TK započeli aktivnosti za izmjenu esencijalne liste lijekova, sa akcentom na zaštiti domaćih proizvođača. Time bi se, kako tvrdi resorni kantonalni ministar Alen Kamerić, sanirao i pomenuti deficit. Formiran je ekspertni tim, koji je sastavio smjernice za ove izmjene. Smjernice su proslijeđene Vladi FBiH, ali su inicijative odbijene.

“Mi smo iz tih razloga uputili zahtjev Skupštini TK, da nas ovlasti da prilikom izrade esencijalne liste lijekova koristimo smjernicama i uredbom, gdje bismo u prvi plan stavili zaštitu domaćih proizvođača. Ovdje se ne misli samo na proizvođače sa područja TK, nego na sve četiri farmaceutske kuće u BiH. Cilj nam je da ovih, oko 40 miliona KM, koliki je iznos bio u 2013.godini, ne ode iz zemlje, nego da taj novac ostane u BiH”, kazao je Kamerić.

Time se kaže Kamerić, stvara mogućnost otvaranja radnih mjesta, a domaći proizvođači mogu u potpunosti odgovoriti zahtjevima esencijalne liste lijekova. Ukoliko Skupština TK ne usvoji predloženo, lijekova neće biti, a Zavod zdravstvenog osiguranja neće moći da refundira troškove pacijentima. Ministar Kamerić je dodao i da su domaći lijekovi kontrolisani i da zadovoljavaju sve standarde.

“Preko 15 hiljada radnih mjesta u Sloveniji je otvoreno, zahvaljujući zaradi od lijekova u BiH. Prioritetno tržište proizvođača iz regiona je naša zemlja. Tako isto u Srbiji šest hiljada radnih mjesta, a u Hrvatskoj tri hiljade. To su sve radna mjesta otvorena na osnovu novca koji je otišao iz BiH”, rekao je Kamerić.

Ovo ne bi bio prvi primjer da se ne poštuje esencijalna lista lijekova propisana iz Ministarstva zdravstva FBiH. Takvi primjeri su u Unsko-sanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, jer prema zakonu, liste se mogu formirati na osnovu finansijskih mogućnosti kantona.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*