Udruženje poslodavaca FBiH podržava novi Zakon o radu

Iz Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine danas su istakli kako podržavaju izmjene Zakona o radu FBiH čiji prijedlog je ranije utvrdila Vlada FBiH te proslijedila u parlamentarnu proceduru, javlja Anadolu Agency (AA).

O Zakonu o radu, Udruženje poslodavaca FBiH sa Vladom FBiH i sindikatom pregovaralo je osam godina, istakao je direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević dodajući kako postojeći zakon kojeg je utvrdila Vlada FBiH “nije idealan, ali je bolji od prethodnog”.

“Udruženje poslodavaca imalo je ukupno 51 amandman na zakon, odustali smo od tri pa onda od osam amandmana, devet amandmana smo usaglasili, a 22 je Vlada odbila prihvatiti”, kazao je ističući kako se “radnici ne trebaju bojati novog zakona ukoliko on bude usvojen”.

Predsjednik Privredne komore FBiH Marko Šantić sa druge strane istakao je kako je Zakon o radu dokaz da se u BiH stvari mijenjaju nabolje.

“Cijenim da je ovaj Zakon korak ka poboljšanju poslovnog ambijenta. Svjedoci smo ovih dana napada na ovaj Zakon, analizirali smo ga, nema tu nekih stvari na koje neki ljudi dižu prašinu. Bez ovih reformi mi ne možemo naprijed. Mislim da je ovaj zakon usaglašen sa načelima evropskih standarda”, kazao je Šantić.

Da je dosadašnja neusklađenost zakonskih okvira na entitetskom nivou osnovna kočnica investicija u BiH, istakao je potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bajić.

“Nemamo dovoljno jako zakonodavstvo koje će zaštiti poslodavca, ali i radnike. Treba zajedno sjesti za sto, zakon je jednostavan, zaštiti poslodavca od lošeg radnika. Isto tako, dobrog radnika od zlonamjernog poslodavca”, istakao je Bajić.

Da će novi Zakon o radu u velikoj mjeri pomoći poslodavcima, istakla je u ime asocijacije poslovnih žena “ONE” i generalna direktorica firme Bekto Precisa Enisa Bekto dodajući kako nakon dugo vremena dolazi od izjednačavanja žena u svijetu muškog poslovanja.

“Imamo dosta novih stavki u zakonu za zaposlenike koje treba zaštiti, ali isto tako moramo obraditi pažnju na porodiljska pitanja. Teško je kada u toku rada firme imate žene koje trebaju da rađaju, razmišljate da li ćete ih primati. Smatram da svakako treba poboljšati rad poslodavcima, smanjiti sve parafiskalne namete, ali smatram da su kazne za rad na crno male i da ih treba povećati”, naglasila je.

Tokom konferencije za medije u Sarajevu istaknuto je kako je Zakon o radu FBiH usklađen sa konvencijama Međunarodne organizacije rada (ILO) te evropskim standardima koje je BiH dužna ispuniti u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji.

 

(Vijesti.ba/Anadolija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.