Vanredna sjednica Kolegija gradonačelnika u povodu nezakonitog povećanja cijena javnog gradskog prevoza

U povodu nezakonitog povećanja cijena javnog gradskog prevoza, održana je Vanredna sjednica Kolegija gradonačelnika Tuzle, na kojoj su doneseni zaključci sadržani u Saopštenju za javnost koje prenosimo u cjelosti:

DD Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla, nezakonito je i drastično povećalo cijene javnog prevoza, što je dovelo do opravdanog uznemirenja velikog broja građana Grada Tuzla.

Drastičnim i nezakonitim povećanjem cijena izvršen je udar na životni standard svih građana Tuzle, a posljedice naročito osjećaju nezaposleni, učenici, studenti i penzioneri koji su ujedno i najbrojniji korisnici javnog prevoza.

Ovim činom prekršene su odredbe Zakona o komunalnim djelatnostima TK (Sl. novine TK 11/05).

Članom 3. istog Zakona, propisano je da se javni prevoz putnika smatra komunalnom djelatnošću.

Članom 21. ovog Zakona, propisano je da visinu cijene komunalne usluge određuje davalac komunalne usluge, uz prethodno pribavljenu saglasnost Gradskog vijeća.

Davalac usluge, u ovom slučaju DD Gradski i prigradski saobraćaj, samovlasno i drastično je povećao cijene ove komunalne usluge, a da prije toga nije zatražio saglasnost Gradskog vijeća.

Zahtijevam da nadležno ministarstvo TK, poduzme hitne mjere u smislu člana 36 Zakona, a komunalni inspektori Grada Tuzla, odmah će poduzeti mjere u skladu sa čl.39. i zabraniti primjenu novih, nezakonito povećanih cijena.

Pozivam DD Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla, da ukine svoju nezakonitu odluku i vrati stare cijene.

Gradske službe će hitno poduzeti mjere zaštite građana od ovakvih postupaka i monopola putem strogog inspekcijskog nadzora te razmotriti mogućnost angažovanja i drugih preduzeća koja se bave javnim prevozom. Osim ovih, razmatraju se i druge mogućnosti zaštite prava građana na zakonit javni prevoz.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*