Studenti sve češće upisuje tehničke fakultete umjesto društvenih

Rezultati najnovijeg američkog istraživanja su pokazali da se studenti sve više odlučuju za studij tehničkih nauka zbog visoke nezaposlenosti i nemogućnosti pronalaska posla sa diplomom društvenih studija, prenosi Anadolu Agency (AA).

Istraživanje je pokazalo da studenti sve više studiraju na fakultetima za ekonomiju, biznis i inžinjering koji obećavaju veće šanse za zaposlenje na tržištu rada.

Sve manje studenata u vrijeme visoke stope nezaposlenosti upisuju pedagoške fakultete kao i fakultete društvenih nauka.

Prema istraživanju koje je vodila Erica Blom sa Univerziteta u Coloradu pokazalo je da svaki rast od jedan posto stope nezaposlenosti uzrokuje da 3,2 posto muškaraca i 4,1 posto žena odluči da upiše tehničke nauke.

Istraživanje, u kojem su korišteni obimni statistički podaci o nezaposlenosti za period 1960.-2011. sa američkog tržišta rada, objavljeno je na američkom Institutu za istraživanje tržišta rada.

Rezultati studije su pokazali da studenti u doba dubokih ekonomskih kriza sve više studiraju inžinjering, računovodstvo, finansije, informatiku i prirodne nauke, a sve manje pedagogiju, društvene nauke, historiju, literaturu, strane jezike, psihologiju i sociologiju.

Istraživači smatraju da se studenti odlučuju za tehničke nauke zbog većih šansi za zaposlenje nakon završenih studija kao i zbog boljih novčanih primanja u odnosu na poslove sa diplomom društvenih nauka.

(MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*