Dodik pisao vlastima BiH i međunarodnoj zajednici

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je danas pismo predstavnicima vlasti u BiH te susjednih zemalja i predstavnicima međunarodne zajednice u kojem obrazlaže svoje stavove o referendumu u RS o pravosuđu BiH.

Pismo je uputio članovima Predsjedništva BiH, ministrima Vijeća ministara BiH, svim poslanicima u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, predsjednicima i premijerima Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, ambasadama i diplomatskim kancelarijama akreditovanim u BiH, međunarodnim organizacijama i kancelarijama međunarodnih organizacija u BiH, kao i na sve relevantne adrese Evropskog parlamenta i Kongresa SAD-a koja se bave vanjskom politikom i jugoistočnom Evropom.

Narodna skupština Republike Srpske je 15. jula ove godine, donijela odluku o raspisivanju referenduma kako bi svojim građanima dala mogućnost da izraze svoje mišljenje o zakonima koje im je nametnuo visoki predstavnik imenovan u skladu s Aneksom 10. Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Kako navodi Dodik u pismu, neki članovi međunarodne zajednice i ostali, izjavili su da je planirani referendum Republike Srpske nezakonit, da krši Dejtonski mirovni sporazum i da prelazi zakonska ovlaštenja koja Republici Srpskoj daju Ustav BiH i ostali važeći propisi.

On u priloženoj analizi pod naslovom “Pravni osnov za planirani referendum Republike Srpske“, objašnjava da je referendum, kako je navedeno, u potpunosti u skladu sa Dejtonskim sporazumom i drugim važećim propisima.

Pored toga što objašnjava da građani Republike Srpske, kao i drugi građani širom Evrope, imaju jasno zakonsko pravo da izraze svoje mišljenje putem mehanizma referenduma, želi da pojasni nekoliko vezanih stavova Republike Srpske.

– Republika Srpska ostaje opredijeljena za nastavak strukturisanog dijaloga o pravosuđu s Evropskom unijom, koji je pokrenut prije nekoliko godina dogovorom lidera Republike Srpske i EU s ciljem rješavanja ozbiljnih problema u pravosuđu Bosne i Hercegovine – navodi Dodik.

Kaže da je “rukovodstvo Republike Srpske u potpunosti opredijeljeno za nastojanja na koja su mnogi u međunarodnoj zajednici i ovdje u BiH pozvali s ciljem reforme institucija vlasti, kojom bi se učinile efikasnijima i odgovorile na potrebe građana“.

– Naša vlada nastavit će da sarađuje s evropskim i drugim stručnjacima i zalaže se za reforme koje će ojačati našu ekonomiju i proširiti saradnju s drugim državama u regionu i široj međunarodnoj zajednici – kaže Dodik u pismu.

Ističe da cilj referenduma nije da se na bilo koji način ospori teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine već da se ojača Dejtonski sporazum i njegova rješenja.

Apeluje na sve one koji dijele tu opredijeljenost za reformu i međunarodnu saradnju na unapređenju života svih građana, da podrže ta principijelna nastojanja i odupru se onima koji pogrešno tumače ili politizuju programe pozitivnih promjena“.

(Vijesti.ba/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*