U Sarajevu danas sjednica konferencije ministara obrazovanja u BiH

Misija OEBS-a u BiH pozdravlja inicijativu Ministarstva civilnih poslova BiH, kao i napore uložene u koordinaciju i organizaciju sjednice Konferencije ministara obrazovanja u BiH koja će biti održana danas u Sarajevu, rekao je šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur.

Prema njegovim riječima, Misija OEBS-a cijeni Konferenciju kao važan koordinacijski mehanizam, koji treba da doprinese rješavanju pitanja iz obrazovne reforme, saopšteno je iz OEBS-a.

“Imajući u vidu činjenicu da se Konferencija ministara obrazovanja posljednji put sastala u septembru 2013. godine, molimo ministre i njihove kolege da iskoriste ovaj i buduće sastanke za dogovor o konkretnim koracima, koji će unijeti pozitivne promjene u učionice širom BiH”, rekao je Mur.

Mur je dodao da je obaveza nadležnih obrazovnih vlasti na svim nivoima u BiH da osiguraju jednako i kvalitetno obrazovanje za svu djecu, na nediskriminatoran i inkluzivan način.

On je ocijenio da su postojeće podjele u obrazovnom sistemu štetne za djecu i državu da se moraju ukloniti i da je od suštinskog značaja zagovarati toleranciju, suživot i pomirenje, kako bi se odgojile uspješne buduće generacije građana i lidera BiH.

“Ohrabrujuća je činjenica da je važnost problema diskriminacije, segregacije i politizacije u obrazovanju prepoznata od  vlasti, te da će Konferencija nastaviti raditi na iznalaženju rješenja za ove probleme. Iako će se rješavanje nekih pitanja pokrenuti i prije početka nove školske godine, želja nam je da 2015./2016. školska godina bude posvećena rješavanju problema u osnovnom obrazovanju”, naglasio je on.

Mur navodi da je posvećenost obrazovnih vlasti ovim pitanjima od suštinske važnosti, ali se moraju uključiti akteri na lokalnom nivou, posebno školska uprava, učenici, roditelji i lokalne zajednice.

“Neophodno je da fokus svih bude usmjeren na djecu i njihovo obrazovanje. Kao i do sada, Misija OEBS je spremna pružiti svaki vid podrške ministrima i ostalima u svim procesima koji doprinose nediskriminatornom i inkluzivnom  obrazovanju u BiH”, dodao je Mur.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*