Rekordna zapljena 333 kilograma heroina u Rumuniji

Rumunske vlasti su zaplijenile rekordnu količinu od 333 kilograma heroina u vrijednosti od 40 miliona eura, sakrivenu u rezervoare dva kamiona, saopćili su u srijedu policija i tužioci zaduženi za borbu protiv organiziranog kriminala (DIICOT).

Dva kamiona su bila u Nizozemskoj, “čvorištu za distribuciju droge prema zemljama zapadne Evrope”, precizirao je policijski komesar Claudio Cucu na konferenciji za novinare.

Radi se o najvećoj količini heroina ikada zaplijenjenoj u Rumuniji, dodao je.

“Tržišna vrijednost u maloprodaji je oko 40 miliona eura”, precizirao je Daniel Constantin Horodniceanu, šef DIICOT-a. Iza ove trgovine stoji organizirana tursko-rumunska kriminalna mreža, koju su vlasti pratile od 2011. godine, precizirao je on.

Droga je zaplijenjena u utorak na sjeveru Rumunije, u trenutku kada su se kamioni pripremali da pređu rumunsko-mađarski granični prelaz na carini u Peteu.

“Droga je prevožena iz Afganistana preko (…) Azerbejdžana, Armenije, Gruzije, prešavši najvjerovatnije preko Crnog mora u Ukrajini, zatim Rumuniji, da bi otišla u zapadnu Evropu”, kazao je Cucu.

Stotine paketa droge “je prošlo kao biber i paprika i nisu je otkrili granični psi”, a bila je sakrivena u duplim rezervoarima, precizirao je on.

Dva rumunska i dva turska državljana su stavljena u pritvor u ovom slučaju, a uhapšeno je još sedam ljudi.

Rumunske vlasti su sarađivale u ovoj istrazi sa svojim kolegama iz Turske, Ukrajine i nekoliko zemalja zapadne Evrope.

(KLIX/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*