Mehanizam koordinacije bit će dogovoren u prvoj sedmici septembra

Očekuje se da će u prvoj polovini septembra biti konačno dogovoren mehanizam koordinacije procesa evropskih integracija, akcioni plan za provođenje reformske agende, te usaglašeno pismo namjera prema MMF-u.

Potvrdili su ovo danas predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, te premijeri Republike Srpske i Federacije BiH Željka Cvijanović i Fadil Novalić.

Nakon višesatnih razgovora u Banjoj Luci, Zvizdić je rekao da će u narednih nekoliko sedmica i još nekih sastanka biti konačno dogovoren taj mehanizam, čime će, nakon reformske agende i to pitanje biti riješeno. On je dodao da nije problem što mehanizam koordinacije neće biti usvojen do kraja jula, odnosno roka predviđenog Master planom evrointegracija naše zemlje.
„Nema ništa sporno, ne bi bilo dobro da iznosimo te detalje, ali potrebno nam je još par sedmica…tako da ćemo to donijeti zajedno sa agendom i uvjeren sam da će to vrlo vrlo brzo biti riješeno“, izjavio je Zvizdić.

Entitetska premijerka Željka Cvijanović je rekla da su na sastanku usaglašavani i stavovi za razgovore s MMF-om, jer postoji interes svih nivoa vlasti da se pismo namjere napravi na najbolji način.

Cvijanović je dodala da će krajem augusta bit će definitivno utvrđene obaveze svih nivoa vlasti po tom pitanju.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*