Novo suđenje Sanaderu 7. septembra

U ponovljenom postupku protiv bivšeg premijera Ive Sanadera u predmetu Hipo banka i INA-MOL, šef sudskog vijeća biće opet sudija Ivan Turudić, a ročište je zakazano za 7. septembar.

Rasprava će, kako su prenijeli hrvatski mediji, trajati 13 dana.

Sanaderu će se suditi ponovo u predmetu Hipo banka i INA-MOL, nakon što je Ustavni sud usvojio ustavnu žalbu njegovih advokata i poništio prvostepenu presudu.

Sud je sugerisao, a odbrana Sanadera je tražila da se obnovljeni postupak vodi pred izmenjenim sastavom sudskog vijeća.

Ipak, šef sudskog veća će ponovo biti sudija Turudić, koji je poznat i po tome što je, nakon odluke o izručenju nekadašnjeg obaveštajca Josipa Perkovića Njemačkoj, bio na udaru hrvatske javnosti, koja je o tome imala podijeljene emocije.

Osim usvojenog problema s retroaktivnom primenom zakona o nezastarevanju krivičnih dijela ratnog profiterstva i obrazloženja ratnog profiterstva u slučaju Hipo, Sanaderova ustavna žalba je usmjerena na još dvije povrede njegovih prava, koja Ustavni sud nije prihvatio.

Bivši potpredsjednik vlade, lider reformista Radomir Čačić tvrdi da je bio siguran da će obije presude, kada je u pitanju Sanader, pasti.

“Svi stručnjaci su bili precizni i jasni. Hrvatsko pravosuđe je najveća sramota našeg durštva i u velikoj mjeri pod uticajem politike”, rekao je Čačić za hrvatsku TV N1.

Čačić kaže da nije bilo jasnih dokaza o korupciji u slučaju INA-MOL, te da je priča o ratnom profiterstvu apsolutna demagogija.

(Vijesti.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*