Sarajevski aerodrom: Svečana dobrodošlica zlatnim košarkašima

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekani su košarkaši kadetske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine koji su u finalu EYOF-a jučer postigli historijsku pobjedu i osvojili zlatnu medalju za BiH, pobijedivši Španiju, rezultatom 89:79.

Veliki broj građana košarkaše je dočekao na aerodromu, gdje je ispred napravljena kolektivna fotografija te otvoren šampanjac u čast pobjede. U današnjoj delegaciji našli su se i bh. sportisti iz pet disciplina koji su također u Gruziji nastupili pod zastavom BiH.

Jučerašnja pobjeda bh. košarkaša historijski je trenutak za zemlju, kazao je član Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta BiH (OK BiH) Nihad Selimović podsjećajući kako se u sportiste ne ulaže i kako nemaju podršku države u kojoj žive.

“Ovo je historijski trenutak koji su ovi momci ostvarili ulažući nadljudske napore. Rezultat je isključivo rezultat rada ovih mladi ljudi. Nažalost, u budućnosti nećemo ovako moći. Naša juniorska ekipa danas se također bori za historijsku medalju, svi ti rezultati pokazuju da je vrijeme da počnemo sistemski raditi. Nažalost, tamo gdje su mizerna ulaganja ili ako ih ima, naši sportisti su tu”, istakao je Selimović dodajući kako nadležni moraju što prije prepoznati potencijale koji leže u mladim bh. sportistima.

Zlatna medalja osvojena u Gruziji plod je velikih napora i stalnog zalaganja mladih košarkaša, istakao je njihov selektor Josip Pandža.

“Hvala momcima koji su 30 dana radili i napravili veliko iznenađenje posebno protiv Španije. Oduševili su me, njima pripada ova pobjeda”, kazao je kratko uz veliki aplauz publike.

Kapiten košarkaške juniorske reprezentacije Dženan Musa zahvalio se na dobrodošlici svim građanima te podsjetio kako su njegovi saigrači dali sve od sebe što će isto činiti i u budućnosti.

“Dali su zadnji atom snage ovi momci. Iako smo napravili veliki rezultat, mi nećemo stati, mislimo da možemo jako puno, trudit ćemo se da budemo još bolji”, naglasio je Musa.

Generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Harun Mahmutović u svom emotivnom nastupu podsjetio je kako bez novca u BiH, nema dobrih sportista te poslao, kako je kazao, “posljednji poziv nadležnima”.

“Siguran sam da bi svi naši sportisti napravili bolje rezultate da ima novca. Ovo je možda posljednji vapaj, morate pomoći ovim mladim ljudima”, kazao je Mahmutović.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*