Dosad zaposleno oko hiljadu bh. njegovatelja u Njemačkoj

Otkako je u maju 2013. godine stupio na snagu Dogovor o zapošljavanju medicinskih radnika iz BiH na poslovima njegovatelja u SR Njemačkoj oko hiljadu mladih bosanskohercegovačkih medicinskih tehničara i njegovatelja našlo je zaposlenje u toj zemlji.

Dogovor provodi Agencija za rad i zapošljavanje BiH sa Saveznom agencijom za rad SR Njemačke i putem njega se medicinski radnici iz BiH koji su završili srednju medicinsku školu, opći ili pedijatrijski smjer, mogu zaposliti na poslovima njegovatelja u SR Njemačkoj ako ispunjavaju odranije poznate uvjete.

Šef Odsjeka za domaće tržište rada u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH Siniša Veselinović kazao je za Agenciju Fena da su i poslodavci i uposlenici zadovoljni ovim aranžmanom, te da je za ljude koji se odlučuju za ovaj način pronalaženja posla u inostranstvu posebno značajno to što se cijeli proces odvija putem državnih institucija i međudržavnog sporazuma, bez mogućnosti zloupotrebe i malverzacija.

“Ovo je dobar dogovor između SR Njemačke i BiH jer pruža garanciju da će radnici koji odu iz Bosne i Hercegovine prvu godinu imati platu minimalno 1.900 eura bruto, a kasnije, kada polože stručni ispit i steknu zvanje njegovatelja, plata se penje više od dvije hiljade eura”, dodao je Veslinović.

Podsjetio je da se na sastanku u aprilu ove godine između predstavnika agencija za rad dviju zemalja razgovaralo i o proširivanju tog ugovora i za druga zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada SR Njemačke, a mnogobrojna na evidencijama nezaposlenih u BiH.

“Radi se o zanimanjima trećeg i četvrtog stepena iz BiH koja su suficitarna kod nas iz oblasti zdravstva, elektrotehnike, mašinstva, građevinarstva, te nekih drugih zanimanja kojih ima na evidencijama u BiH, a koji su i na tzv. bijeloj listi u SR Njemačkoj”, kazao je Veselinović.

Naveo je da je to proces koji uključuje pitanja priznavanja kvalifikacija, obrazovnih sistema i dobijanja potrebnih saglasnosti.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*