Devet uzbudljivih filmskih dana: Večeras počinje 21. Sarajevo Film Festival

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo večeras će biti otvoren 21. Sarajevo Film Festivala. Glavni grad BiH će, tako, narednih devet dana biti svjetska filmska pozornica na kojoj će se smjenjivati najbolji filmovi iz regije, eminentni gosti i ljubitelji sedme umjetnosti.

Projekcija filma “Druga majka” brazilske rediteljice Anne Muylaert na dvije lokacije, Narodno pozorište i Ljetno kino HT Eronet, označit će početak devetodnevnog praznika filma u Sarajevu.

Direkcija SFF-a i ove je godine pripremila bogat program podijeljen u 19 sekcija. U devet dana će biti prikazano 259 filmova iz 57 zemalja svijeta. Okosnicu Festivala, svakako, čini Takmičarski program za igrani, kratki i dokumentarni film koji donosi najbolja ostvarenja autora iz regije.

U okviru Takmičarskog programa za igrani film bit će prikazano deset ostvarenja, a posebno raduje činjenica što se ove godine i bosanskohercegovački film vratio u selekciju i borit će se za prestižno Srce Sarajeva.

Riječ je o ostvarenju “Naša svakodnevna priča” rediteljice Ines Tanović koji će svjetsku premijeru imati u srijedu, 19. augusta. Naravno, tu je i mnoštvo drugih naslova koji će se boriti za nagrade, ali i naklonost publike iz cijelog svijeta.

Najviše uzbuđenja očekuje se na crvenom tepihu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, gdje će prošetati regionalne filmske zvijezde i neki od najznačajnijih filmskih stvaralaca današnjice.

Ime koje se za sada izdvaja je Benicio Del Toro. Portorikanski glumac svjetskog renomea na SFF-u će predstaviti film “Savršen dan”, čija radnja je smještena u BiH.

Glumački velikan će iz Sarajeva odnijeti i nagradu Počasno Srce Sarajeva, koja se svake godine dodjeljuje za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti.

SFF će ugostiti i druge eminentne filmske radnike poput Brillantea Mendoze, Fernanda Leona de Aranoa, Dannyja Houstona, Danisa Tanovića, Laszla Nemesa i brojnih drugih.

Publika će imati priliku sresti se sa svim gostima SFF-a na brojnim popratnim događajima, razgovorima, panelima, radionicama…

Vrijednost SFF-a ogleda se i u njegovom industrijskom segmentu CineLinku, kao i programu za mlade talente, čiji sadržaji neće izostati ni ove godine.

Pred nama je nesumnjivo devet uzbudljivih filmskih dana.

(Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*