Svečano otvoren 21. Sarajevo Film Festival

Brazilskim filmom “Druga majka”, rediteljice Anne Muylaert, sinoć je u Narodnom pozorištvu otvoreno 21. izdanje Sarajevo Film Festivala, koji će trajati do 22. augusta. Svečanu ceremoniju otvaranja vodio je bh. glumac Feđa Štukan.

Kao i prethodnih godina, nevjerovatna atmosfera vlada na početku SFF-a. Među gostima su bile mnogobrojne javne ličnsti iz kulture, sporta, umjetnosti, politike ali i predstavnici međunarodnih zajednica, ambasada i drugih institucija.

Poslije pića dobrodošllice uslijedio je defile Crvenm tepihom.

Crvenim tepihom su, između ostalih, prošetali Fuad Backović Deen, Aleksandra Kovač, Emir Hadžihafizbegović, članovi žirija Takmičarskog programa SFF-a, glumice Nives Ivanković i Jasna Ornela Bery, premijer KS Elmedin Konaković u pratnji djevojke Dalije Hasanbegović, šefica Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu Mary Ann Hennessey, hrvatska dizajnerica Matija Vujica, teniser Damir Džumhur mnogi drugi.

Izbor filmova svrstanih u 18 programskih cjelina, od dječijih do eksperimentalnih, predstavlja presjek onog najboljeg što su iznjedrile produkcije širom svijeta.

Uz filmske projekcije, prirediće se i radionice za mlade filmske autore, susreti profesionalnih filmadžija, te brojni kulturni sadržaji.

Takmičarski program ovogodišnjeg SSF-a podijeljen je na tri kategorije: igrani, kratki i dokumentarni film.

U kategoriji igranog filma prioritet imaju filmovi koji će na Festivalu imati svjetsku ili međunarodnu premijeru. Igrani filmovi prikazuju se u udarnim festivalskim terminima u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Projekcije takmičarskog programa su događaji na crvenom tepihu.

Takmičarski program, koji je glavni program SFF-a ugostit će više od 150 režisera, scenarista, producenata, glumaca, glumica i drugih filmskih radnika.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*