Uhapšeno više osoba zbog napada na džamiju u Omerovićima

Više osoba uhapšeno je zbog sumnje da su jučer ispred džamije postavili plinsku bocu i pustili plin, te napali Bošnjake. Osude ovog napada stižu sa svih strana.

U subotu ujutro, odmah nakon napada na Bošnjake u selu Omerovići kod Tomislavgrada, policija je na području Posušja, oko 6:30 sati, zaustavila vozilo “opel astra” kojim je upravljao 28-godišnji T. P. iz Posušja, nakon čega su ga lišili slobode i predali na daljnje postupanje policijskim službenicima Policijske uprave Tomislavgrad.

Kako se doznaje iz MUP-a Hercegbosanskog kantona, istoga dana oko 10:40 sati, Policijska uprava Posušje zaprimila je dopis od Policijske uprave Tomislavgrad da se za potrebe daljnje istrage pronađu i liše slobode još tri osobe koje bi se mogle nalaziti na području općine Posušje, a koji se dovode u vezu sa spomenutim događajem.

Službenici PU Posušje poduzeli su sve mjere i radnje u cilju pronalaska traženih osoba, te su tijekom jučerašnjeg dana na području općine Posušje oko 16 sati pronašli i priveli osobe I. R. (31), M. G. (23), I. P. (28) i J. J. (27).

Gore navedene osobe su nakon toga predane policijskim službenicima PU Tomislavgrad na daljnje postupanje.

Oni se sumnjiče da su u subotu rano ujutro, u Omerovićima kod Tomislavgrada, mjestu u kojem uglavnom žive stanovnici bošnjačke nacionalnosti, oštetili ili razbili više prozorskih stakala na obiteljskim kućama i vozilima.

Istima se, prema informaciji MUP-a Hercegbosanskog kantona , stavlja na teret da su pred ulaz u dvorište džamije u Omerovićima postavili plinsku bocu iz koje su pustili plin.

Muftijstvo mostarsko osudilo napad na Bošnjake
Muftijstvo mostarsko osudilo je napad na džamiju i Bošnjake u selu Omerovići kod Tomislavgrada.

“S obzirom da je ovo, nakon događaja ispisivanja uvredljivih grafita u selu Mokronoge, novi krupni incident u kratkom vremenskom razdoblju, izražavamo ozbiljnu zabrinutost za sigurnost Bošnjaka u ovim krajevima”, priopćeno je iz Muftijstva mostarskog.

Iz Muftijstva je zatraženo od mjerodavnih općinskih, županijskih i federalnih organa vlasti da poduzmu sve zakonom propisane mjere “kako bi se drski razbojnici što prije priveli licu pravde i adekvatno sankcionirali za učinjena nedjela, te se na taj način suzbilo širenje mržnje i netrepeljivosti prema Bošnjacima i njihovim vjerskim objektima na tom području”.

Načelnik Tomislavgrada: Neprihvatljiv napad na Bošnjake

Načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin i predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Tomislavgrad Stipan Šarac u zajedničkom su saopćenju osudili subotnji napad na Bošnjake u selu Omerovići kod Tomislavgrada.

“Iako još nisu poznati svi podaci o počiniteljima, već sada je jasno da se očito radilo o osobama koje nisu iz naše općine, a taj podatak nas posebno zgražava jer pokazuje da je nekim osobama, koji ovdje ne žive, stalo da dobar i primjeran suživot u našoj općinu dovedu u pitanje”, stoji u priopćenju.

Općinu Tomislavgrad, navode Vukadin i Šarac, kroz čitavu historiju, izuzevši pojedinačne ispade, krasio je suživot i obostrano poštivanje pripadnika svih vjeroispovijesti, te dodaju kako su posebno ponosni na primjernu saradnju na svim nivoima s vjerskim zajednicama, kako katoličkim i pravoslavnim, tako i s vjerskim predstavnicima muslimanskih sugrađana.

“Napad na bilo koga, pogotovu napad na vjerske objekte i simbole, je za nas kao političare, vjernike i Hrvate neprihvatljiv i mora biti osuđen u svakom obliku i svim pravno dopuštenim sredstvima”, poručili su Vukadin i Šarac.

Dodaju s kako je Bosna i Hercegovina država tri naroda i više vjera, te da svaki napad na vjerske simbole bilo kojega naroda, u bilo kojem kraju zemlje, predstavlja napad na život i dostojanstvo svakoga od nas.

“Pozivamo posebno vjerske vođe da djeluju u smislu poštivanja i suživota, a mi ćemo u svojem dijelu odgovornosti i dalje nastaviti surađivati preko granica stranačkih ili vjerskih različitosti, navodi se u saoopćenju načelnika općine Tomislavgrad Ivana Vukadina i predsjednika Općinskog odbora HDZ-a BiH Tomislavgrad Stipana Šarca.

Islamska zajednica traži hitnu akciju

Predstavnici vjerskih, humanitarnih, kulturnih i političkih subjekata Bošnjaka s područja općine Tomislavgrad osudili su jučerašnji napad na imovinu Islamske zajednice i Bošnjake i njihovu imovinu u mjestu Omerovići kod Tomislavgrad.

Predstavnici Bošnjaka su pozvali sve mjerodavne lokalne i državne institucije da se uključe u potragu za počiniteljima subotnjeg napada.

Također, zatraženo je da se hitno pronađi i kazne počinitelji prijašnjih napada, poput ispisivanja grafita u Mokronogama i oskvrnuća spomen obilježja u Mokronogama.

Imajući na umu dugogodišnju koegzistenciju svih ljudi na području Tomislavgrada i Duvanjskog kraja, navodi se u saoopćenju, iz Medžlisa Islamske zajednice Tomislavgrad nadaju se da će se poduzeti sve neophodne mjere i radnje te otkloniti sve prepreke za nesmetan život, rad i egzistenciju ljudi, kako Bošnjaka tako i drugih koji žive na ovom prostoru.

“Duboko smo svjesni da ovi i slični događaji jesu opravdan razlog za strah i zabrinutost svih Bošnjaka. Također, iskreno se nadamo da će svaki pokušaj ulijevanja straha, nesigurnosti i unošenja međunacionalne mržnje i netrpeljivosti, pravovremenom i adekvatnom intervencijom državnih institucija biti otkriven i spriječen”, stoji u saopćenju.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*