Stručnjaci konačno rješavaju dilemu stoljeća: Evo da li se pravilno kaže viber ili vajber

Jedna od interesantnijih dilema posljednjih par mjeseci nastala je oko pravilnog izgovora ove riječi. Kolika je nedoumica oko pravilnog izgovora reči viber-vajber, govori i činjenica da se čak i mišljenja stručnjaka zai jezik po ovom pitanju razlikuju. Evo šta lingvisti kažu Čak i stručnjaci imaju različita mišljenja u vezi sa izgovorom

– Naravno, viber! Nekoliko je razloga za to. Riječ je ušla u naš jezički fond i u svakodnevnoj je upotrebi. Onda je podešavamo po izgovoru prirođenom našem jeziku i po njegovim pravilima, kao što i reči: šofer, televizija, palata, izgovaramo “po srpski”, a ne “u originalu”, i menjamo ih po padežima, rodu, broju, licu. Ako neko hoće baš original, trebalo bi da zna da su sistem viber osmislili Bjelorusi, i oni i izgovaraju viber – “vajber” je engleski “prijevod” – objašnjava  Milja Lukić, lektor srpskog jezika.

U vezi sa ovom nedoumicom, Milja Lukić nam nudi još jedno objašnjenje.

– Ko se zainatio, pa insistira na “vajberu”, reći će da je to u vezi s engleskim “vibe”, međutim, nek se podsjeti da mi ne kažemo “vajbrirati” već – vibrirati – zaključuje ona.

Sa druge strane, lingvista Ivan Klajn je drugačijeg mišljenja.
– Riječ je izmislio čovek koji je Američko-Izraelsko-Beloruskog porekla i vjerovatno ni sam ne zna koji mu je maternji jezik. U pitanju je čisto komercijalan naziv, koji nije vezan za tradicionalnu riječ koja ima kojren u nekom jeziku, već je izmišljena. Nije nepravilno izgovarati ni viber ni vajber. Jednostavno je preovladalo vajber – rekao je Klajn.

 

 

(blic.rs/depo)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*