Strani mediji oduševljeno pišu o umjetniku iz Tuzle: Jasenko Đorđević pravi mini umjetnička djela na vrhu olovk

Tridesetdvogodišnji umjetnik iz Tuzle Jasenko Đorđević za svoja umjetnička djela koristi olovke. One mu, međutim, nisu sredstvo za rad nego uz pomoću njih stvara prava umjetnička djela.

Đorđević izrađuje skulpture na grafitu, a za ovu vrstu umjetnosti inspirirao ga je Dalton Ghetti. Za izradu ovaj tuzlanski kipar, kako pišu strani mediji, među kojima i Bored Panda, koristi nož i i dlijetlo za drvo. Kako otkriva i najmanji nedostatak pažnje može dovesti do pucanja grafita.

Od rane mladosti pokazivao je interes za minijaturne skulpture, a od 2010. godine izrađuje skulpture na grafitu i jedan je od prvih koji se počeo baviti ovom vrstom umjetnosti. Koristeći nož za precizno rezanje X-acto i malo gleto, mladi vajar pravi minijaturne skulpture od vrhova grafitnih mina, čije se finese mogu vidjeti samo uz pomoć lupe.

“Grafitna olovka je najbolji materijal za pravljenje ovakvih skulptura, jer je čvrsta i krhka u isto vrijeme. Morate biti veoma pažljivi dok radite, jer i najmanji nedostatak pažnje može uništiti sve što ste do tada uradili”, kazao je Jasenko za portal InfoBijeljina.

Za svoje skulpture, direktno inspirisane radom brazilskog umjetnika Daltona Getija, Đorđević je 2013. dobio dvije nagrade na bijenalu “Umjetnost minijature” koje se održava u Bosni i Hercegovini. Od 2012. godine član je ULUTK – a, a do sada je učestvovao na deset zajedničkih izložbi.

Trenutno je u pripremama za zakazanu izložbu u Centru Portåsen u Norveškoj, a nedavno je dobio ponudu da predstavi svoj rad i u Japanu (Osaka).

U novembru mjesecu izlagaće svoje radove na zajedničkoj izložbi Udruženja likovnih umjetnika TK. Pored izrade skulptura od grafita, Jasenko je uspješan i u izradi origami figurica. Ovaj svestrani mladić, instruktor Aikido Kluba “Ten-Chi” u Tuzli, koji pored toga trenira i džudo, u slobodno vrijeme se bavi umjetničkom fotografijom za koju inspiraciju pronalazi uglavnom u prirodi.

Ovaj hobi mu ujedno pruža mogućnost da svaku svoju umjetničku kreaciju, stvorenu od grafita olovke, zabilježi objektivom svog fotoaparata. Radovi Jasenka Đorđevića u stalnoj su postavci muzeja olovaka u britanskom muzeju Cumbria Pencil.

(Danas.info/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*