Prioritet zbrinjavanje porodica ugroženih poplavama i klizištima

U Sarajevu je danas održana 10. sjednica Upravnog odbora Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH, kojom je predsjedavao premijer Federacije BiH Fadil Novalić, saopćeno je iz Ureda Federalne vlade za odnose s javnošću.

Upravni odbor je usvojio izvještaj o radu Federalnog fonda za period 2014./15. godina i realizaciji odluka UO Fonda, u kojem je navedeno da je od ukupnog priliva sredstava na donatorski račun od 14.445.860,01 konvertibilnih maraka, zaključno s 23.7.2015. godine, kantonima doznačeno 14.276.854,37 KM.

Usvojen je i izvještaj o utrošku sredstava s donatorskog računa za prvih šest mjeseci ove godine.

U ovom periodu je od 3.525.501,56 KM doznačenih sredstava utrošeno 2.913.501,56 KM.

Zbog postupka obavještenja o javnoj nabavci pojedinih općina za izbor izvođača radova za sanaciju ili izgradnju/kupovinu stambenih jedinica, koji je u toku ili treba da započne, nije utrošeno 612.000 KM.

Zaključeno je da sve općine koje su dobile sredstva iz Fonda Upravnom odboru dostave informaciju o nastalim štetama, dosadašnjim zahtjevima za nadoknadu šteta, sredstvima koja su im usmjerena, izvorima sredstava te realiziranim i nerealiziranim projektima.

Upravni odbor je zadužio direktora Federalnog fonda Jasmina Jaganjca da radi na izradi prijedloga za trajno finansiranje pomoći nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH.

Prioritet Federalnog fonda će, po odlukama Upravnog odbora, i dalje biti aktivnosti na cjelokupnom zbrinjavanju porodica ugroženih zbog klizišta i poplava.

(Klix.ba/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*