Na hiljade djece u Nigeriji umire od neuhranjenosti

Najmanje hiljadu djece svakog dana umre u Nigeriji čineći tako 55 posto slučajeva od ukupne stope smrtnosti u zemlji. Najviše mališana i pored brojnih bolesti specifičnih za afričko podneblje, umire od neuhranjenosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Neuhranjenost je posljedica nedovoljnog unosa ugljikohidrata, proteina i drugih nutritivnih materija u organizam, a u dužem vremenskom periodu izaziva bolesti, infekcije ili smrt.

Ukoliko ne dođe do smrti, neuhranjenost izaziva teške poremećaje u razvoju djece koja u Nigeriji postaju takozvani “ekonomski teret” jer ne mogu pohađati ni nastavu u školama.

Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) pozvao je vladu Nigerije da odvoji sredstva za ovaj, kako su istakli, “alarmantni problem”.

Prezentujući podatke o ovom problemu, iz Fonda su napomenuli kako istraživanje iz 2013. godine pokazuje da u Nigeriji ima 11 miliona neuhranjene djece. Ova brojka obuhvatila je djecu svih religija i slojeva društva, a Nigerija se nakon toga našla ispred Indije po broju neuhranjene djece.

Istraživanje je pokazalo kako je samo 17 posto djece mlađe od pet godina tokom prvih šest mjeseci života bilo dojeno.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*