Javni natječaj za dodjelu grant sredstava u 2015. godini namijenjenih razvoju poduzetništva u Federaciji

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta danas je objavilo javni natječaj za dodjelu grant sredstava u 2015. godini namijenjenih razvoju poduzetništva u Federaciji BiH, a kojima će se kroz 11 projekata ukupno dodijeliti 4,15 miliona maraka.

Od ukupnog iznosa grant sredstava u 2015. godini, najviše sredstava, u iznosu od 1,4 miliona maraka, namijenjeno je za jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća kroz povećanje produktivnosti, unaprjeđenje razvojnog potencijala, odnosno, stvaranje uvjeta za zapošljavanje kroz povećanje gospodarskih aktivnosti, kao i jačanje izvoznih kapaciteta te 700.000 maraka za novoosnovane subjekte malog gospodarstva, priopćeno je iz Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Za ova grant sredstva mogu se prijaviti subjekti malog gospodarstva s većinskim privatnim vlasništvom državljana Bosne i Hercegovine, inovatori, učenici koji se obrazuju za tradicionalne i stare obrte i deficitarna zanimanja, komore, razvojne agencije, fondacije i udruge poduzetnika i obrtnika i obrazovne institucije.

Prilikom raspodijele sredstava prednost će imati subjekti malog gospodarstva registrirani na područjima pogođenim elementarnim nepogodama u 2014. godini.

Pored grant sredstava, ovo resorno ministarstvo danas je objavilo i natječaj za kreditna sredstva za razvoj poduzetništva i obrta na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Kreditni program ima za cilj pružiti financijsku potporu subjektima malog gospodarstva za produktivnije poslovanje i rast gospodarskih aktivnosti, a neophodna su im dodatna ulaganja u stalna sredstva.

Dodatna ulaganja omogućit će pokretanje nove i održavanje postojeće proizvodnje, pružanja usluga, veće iskorištenje kapaciteta, održavanje postojećih radnih mjesta, očuvanje postojećeg broja subjekata malog gospodarstva, nadilaženje negativnih učinaka gospodarske krize, novo zapošljavanje i povećanje izvoza.

Kreditna sredstva će plasirat se putem banke, s rokom povrata sredstava na račun banke do sedam godina, grace razdobljem do dvije godine, uključenim u rok povrata sredstava i kamatnom stopom od 1,5 posto.

Minimalan iznos kredita po korisniku može iznositi 20.000 maraka, a maksimalan iznos je 400.000 maraka.

Potrebna dokumentacija može se preuzeti na internetskim stranici Ministarstva www.fmrpo.gov.ba, a krajnji rok za dostavu prijava je 18. rujna 2015. godine.

(FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*