Sarajevo iščekuje dolazak Benicia Del Tora

Današnji dan na Sarajevo Film Festivalu obilježiće dolazak velikog Benicia Del Tora, kojem će biti uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti.

Među ranijim dobitnicima najprestižnije festivalske nagrade su Angelina Jolie, Gael Garcia Bernal, Steve Buscemi, kao i međunarodno proslavljeni, višestruko nagrađivani reditelji Jafar Panahi, Mike Leigh, Béla Tarr i Danis Tanović. Nagradu Počasno Srce Sarajeva dizajnirala je francuska dizajnerica i rediteljka Agnès B, koja je također i pokroviteljica festivala.

On će prisustvovati projekciji španskog filma “Savršen dan” (A perfect day), a ovaj film biće prikazan u okviru Open Air programa.

Uz Benicia Del Tora u ovom filmu glumi i bosanskohercegovački glumac Feđa Štukan.

Slavni glumac će također održati predavanje za učesnike programa Talents Sarajevo, festivalske platforme za povezivanje i obuku novih filmskih talenata iz jugoistočne Evrope i južnog Kavkaza. Od svoga osnivanja 2007. godine, Talents Sarajevo je postao regionalni centar za edukaciju i međusobno upoznavanje perspektivnih filmskih radnika.

Del Toro je tokom karijere, na podjednako oduševljenje gledalaca i kritike, surađivao sa brojnim sjajnim rediteljima uključujući Paula Thomasa Andersona, Olivera Stona, Roberta Rodriqueza, Petera Weira, Georga Huanga, Abela Ferraru, Guya Ritchija, Sean Penna, Susanne Bier i Terry Gilliama.

Naredni film u kojem ćemo gledati Del Tora je “Sicario” Denisa Villeneuvea u kojem su uloge ostvarili Emily Blunt i Josh Brolin, a čija je američka premijera zakazana za 18. septembar 2015.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*