Šestu sedmicu zaredom padaju cijene nafte

Već šestu sedmicu zaredom padaju cijene nafte na svjetskim berzama, a analitičari navode da neće doći do rasta cijena u skorije vrijeme.

Nakon rekordno niskih cijena nafte u januaru ove godine te postepenog rasta cijena u prvoj polovini 2015. godine, cijene nafte ponovo padaju i to već šestu sedmicu zaredom.

Cijena američke nafte (WTI) u jednom trenutku iznosila je 40,45 dolara po barelu što je najniža cijena u posljednjih šest godina.

Cijena nafte tipa Brent, koja je referentna za evropsko tržište, također nastavlja padati. Nakon što je u januaru pala na 47,43 dolara po barelu, danas se nafta tipa Brent prodaje po cijeni 46,92 dolara po barelu.

Analitičari predviđaju da će cijena sirove nafte nastaviti padati i dalje, a pojedine prognoze govore i o cijeni nafte od 32 dolara po barelu što je zadnji put zabilježeno prije ekonomske krize 2008.

Osnovni razlog za pad cijena nafte jeste prezasićenost tržišta, navodi Bloomberg. Sporazum sa Iranom oko nuklearnog programa, slab rast kineske privrede te odbijanje članica OPEC-a da smanje proizvodnju utječe na pad cijena.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*