Fudbalski derbi u Beču: Crnadak, Vučić i Tači u istom timu

Na velikom Samitu o zapadnom Balkanu, koji je pokrenula Angela Merkel, 27. augusta u Beču će se osim političkih dogovora igrati i fudbal.

“S tim u vezi prave se mješoviti timovi u kojima će biti premijeri i ministri vanjskih poslova”, potvrdio je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak za N1.

Najavljeno je da će na teren zajedno izaći srpski i albanski premijer Aleksandar Vučić i Edi Rama, kosovski ministar vanjskih poslova Hašim Tači, šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić, njegov makedonski kolega Nikola Poposki, šef diplomatije BiH Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Albanije Ditmir Bushati, kosovski ministar privrede Arben Ahmetaj, kao i negeneralni sekretar Procesa regionalne saradnje Goran Svilanović.

Oni će svi zajedno igrati u ekipi “Future EU”.

U suparničkoj ekipi “EU”, na meču kojim će suditi evropski komesar Johannes Hahn, igrat će, između ostalih i slovenački premijer Miro Cerar, kao i šef austrijske diplomatije Sebastian Kurtz.

Predstojeći Samit održat će se u Beču kao nastavak Berlinskog procesa koji je prošle godine inicirala njemačka kancelarka Angela Merkel.

Samit se održava u palati Hofburg.

Na Samitu u Beču učestvovat će premijeri, ministri vanjskih poslova i privrede zemalja zapadnog Balkana, koji će sa predstavnicima EU, Austrije i Njemačke razgovarati o zajedničkim projektima.

Šefovi diplomatije zapadnog Balkana, sa predstavnicima iz EU održaće radni sastanak na temu regionalne saradnje, imigranata i dijalogu verta, kao i borbi protiv ekstremizma.

(N1/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*