Sud BiH: Osam optuženih negiralo krivnju za organiziranje terorističkih grupa i borbu na strani IDIL- a

Fatih Hasanović, Enes Mešić Jasmin Jašarević, Emin Hodžić, Salko Imamović, Fikret Hadžić, Ibro Delić i Samir Hadžalić kazali su danas pred Sudom BiH da nisu krivi za krivična djela terorizma koja im se stavljaju na teret.

Prema optužnici koju je protiv njih Sud Bosne i Hercegovine potvrdio 10. juna 2015. godine optuženi se terete za izvršenje krivičnog djela organiziranje terorističke grupe kao i neovlaštenu proizvodnja ili promet oružja ili eksplozivnih materija.

U optužnici se navodi da su u drugoj polovini 2013. i 2014. godine, kao pripadnici tzv. selefijske zajednice u BiH organizirane na području Bosne i Hercegovine, van zvaničnih institucija Islamske zajednice u BiH, u nekoliko gradova i mjesta na području Bosne i Hercegovine prikupili sredstva i napustili BiH s ciljem priključenja terorističkim organizacijama IDIL-a koji djeluje na području Sirije i Iraka na način da su optuženi sa područja Republike Turske ilegalno prelazili na teritoriju Sirije, te učestvovali u terorističkim aktivnostima, pružali pomoć i borili se na strani snaga ISIL-a.

Inače, optuženi su uhapšeni u akciji “Damask” u kojoj je, u septembru prošle godine, uhapšen i Husein Bilal Bosnić, neformalni vođa vehabijske zajednice u BiH, protiv kojeg se trenutno vodi proces pred Sudom BiH.

Kada su u septembru sa Bosnićem uhapšeni Fatih (Avdulah) Hasanović, Enes Mešić, Emin Hodžić i Adem Karamuja, osumnjičeni su za organizovanje terorističke grupe u vezi s krivičnim djelom javno podsticanje na terorističke aktivnosti i krivično djelo vrbovanje radi terorističkih aktivnosti. Ubrzo su, potom, pušteni iz pritvora uz mjere zabrane.

Fatih Hasanović, koji je od septembra 2013. do marta 2014. godine bio u Siriji, pripadao je jedinici ratnika sa Balkana, koju je predvodio Hadžičanin Bajro Ikanović, osuđenik za terorizam. Hapšen je u septembru pa pušten uz mjere zabrane, ali je nastavio da vrbuje mladiće kako bi se priključili Islamskoj državi, te kako bi vršili terorističke akte u BiH.

Upoznao je Nerdina Ibrića, mladića koji je počinio teroristički akt u Zvorniku, kada je ubio jednog policajca, a ranio dva. Hasanović je Ibrića odveo u selo Dubnica, kod Kalesije, u tamošnju vehabijsku zajednicu. Ibrić je i svojim životom platio to poznanstvo. Navodno, dok je Ibrić ležao mrtav u policijskoj stanici u Zvorniku, nakon što je pucao, ubio i ranio, tri puta mu je zvonio mobitel, a, kako je ustanovljeno, pozivao ga je Avdulah Fatih Hasanović.

Mešić povrijedio suprugu

I Enes Mešić je hapšen u akciji “Damask” i posjećivao je Dubnicu. U Siriji je bio od aprila 2013. do februara 2014. godine. Jasmin Jašarević, takođe hapšen u “Damasku”, pažnju na sebe skrenuo je i javnom prijetnjom preko društvenih mreža, koju je uputio hafizu Dževadu Gološu iz Mostara, koji je tokom jedne od hutbi (predavanja) kritikovao međumuslimanske sukobe u Siriji.

Tužilaštvo BiH će odgovornost optuženih dokazivati pozivanjem 25 svjedoka i stručnih vještaka, a priloženo je više od 100 dokaznih materijala.

O Enesu Mešiću mediji su pisali i 2013. godine, kada je otvorena istraga o zastrašujućem slučaju nasilja nad njegovom tada 22-godišnjom suprugom Amelom.

Prema tadašnjim informacijama, po život opasne povrede genitalija, kakve ni najiskusniji ljekari na sarajevskoj Klinici za ginekologiju do tada nisu vidjeli, nesrećnoj ženi nanio je njezin muž, i to pri pokušaju obrezivanja.

(Klix/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*